Cikkek
 

Trónfosztás szocialista módra

Belpolitika

Gyurcsány Ferenc és Horn Gyula a születésnapi ünnepségen
Gyurcsány Ferenc és Horn Gyula a születésnapi ünnepségen

Az MSZP mostani vezetésének óriási gyakorlata van trónfosztásból. Ki ne emlékezne 2004 nyarára, amikor az MSZP vezetése az egyik nap letette a nagy esküt, hogy Medgyessy Péterrel mindhalálig, de legalább is a következő választásokig. Két napra rá viszont az egész csapat átállt Gyurcsány oldalára.

Nem is izgatna bennünket az ügy, ha az egész a szocialista-liberális család belső ügye lett volna. De nem volt az, hiszen a Magyar Köztársaság megválasztott miniszterelnökéről volt szó.

Medgyessy puccsszerű leváltása azt a tudatot erősítette az emberekben, hogy az SZDSZ-nek mindent szabad, és a választók akarata, amely végül is Medgyessyt hatalomra jutatta, senkinek sem fontos.

A mostani trónfosztás ünneplésnek indult. Horn Gyula 75 éves, ünnepeljünk hát! Szocialista szemmel nézve volt is mit ünnepelni. 1990-ben az MSZP listán 10,89 százalékot kapott. 1994-ben 32,99 százalékot. Ebben benne volt az, hogy Horn az első választásokar követő csalódottság után lelket vert a pártba.

Nem kevésbé volt fontos, hogy a '90-es évek elejének értelmiségi zűrzavarából szervezett pártot kovácsolt. Jól megérezte, hogy az emberek visszavágyják a múltat, s kádárosan rákacsintott a népre: a kenyér ugyan soha sem lesz már 3.60, de én visszahozom nektek a jót a Kádár-rendszerből.

Horn ügyesen adta az angyalföldi srác figuráját, és a nép bevette. Akit ez sem győzött meg, arra hatott a választások idején bekövetkezett autóbaleset, amiről máig mindenki hallgat.

A szocialisták azért is ünnepelhetnék Horn Gyulát, hogy bevitte Magyarországot a NATO-ba. Formálisan ez ugyan csak 1999-ben történt, de az oda vezető utat a Horn-kormány kövezte ki. Ünnepelhetnék, de nem ünneplik, mert a NATO-babérokat már a mostani vezérkar szereti learatni.

Emlegethetnék még azért is, hogy a magyar villamosáram-ellátást odaadta a külföldieknek, de ez most nem túl jó dolog, mert időközben a nép is rájött a disznóságra. Jobb eltusolni, ahogyan szokták.

A trónfosztás első trükkje az volt, hogy Gyurcsány kitüntetésre javasolta Hornt. Tudhatták, hogy nem jön be. Ha Gyurcsány magát javasolta volna, a köztársasági elnök aláírja, de Horn könnyű préda, minden további nélkül bele lehet rúgni. Bele is rúgtak, annál is inkább, mivel Sólyom László tudhatta, hogy a szocik ezért nem mennek az utcára. A trükkel ugyanis azt bizonyította a titkos szoc-liberál agyközpont, hogy Gyulánk szalonképtelen személyiség.

Az ünneplés olyannyira komolynak indult, hogy még külföldi személyiségeket is hívtak. Horn Gyula, az öreg róka, a minden hájjal megkent politikus nem vette észre a csapdát. A hiúságára játszottak. Kinek ne esne jól, hogy a szülinapi bulira eljön Genscher, egykori német külügyminiszter vagy netán maga Gorbacsov. Mindjárt repdestek is a számok, hogy mit költöttek az ünnepségre, nyilván az MSZP-tagok tagdíjából. Az egyszerű MSZP-tagok, akik feleségei ugyanúgy kínlódnak a gázszámla befizetésével, mint mondjuk a mi feleségeink, nem nagyon örültek Horn rongyrázós ünneplésének.

A trónfosztás fénypontja maga az ünnepség volt. Aki ismeri Hornt, tudja, hogy nem kifejezetten absztinens. A tervekben nem szerepelt, hogy Horn is beszélni fog, de akik csinálták, jól tudták, hogy pár pohár ital után, emelkedett lelki állapotában Horn nem tud ellenállni a mikrofonnak. Kiment, beszélt, és ország-világ előtt úgy jelent meg az egykori legenda, a mítosz, a szürke eminenciás, mint egy gyarló ember.

Gyurcsány ráadásul - aláhúzandó a propaganda-effektust - látványosan lesegítette az emelvényről. Horn Gyula csak önmagának tehet szemrehányást. Ha valaki ismerte a szocialisták trükkjeit, ő ismerhette. Annak idején ugyanezzel a trükkel engedték a halálosan beteg Kádár Jánost beszélni a Központi Bizottság ülésén.

Akik annak idején nem akadályozták meg egy beteg ember beszédét, és engedték lejáratni Kádár Jánost, ma is itt vannak, jórészt az MSZP-ben.

Miért volt mindez? Nos, az MSZP-ben Gyurcsány abszolút hatalmat akar. Az abszolút hatalom nem csak azt jelenti, hogy ő az MSZP elnöke és a miniszterelnök is. Ő az MSZP ideológusa is. Hiller nem csak azért nem volt jó, mert képtelen volt a pártot összefogni, azért sem, mert önálló elméleti gondolatai voltak, és azokat hirdette is.

Az abszolút hatalom azt is jelenti, hogy nincs szükség szürke eminenciásokra, tanácsadókra. Amíg vannak, nem teljes a hatalom. Horn Gyula állandóan kötekedő modorával, ötleteivel, bekiabálásaival csak zavart okozott egy olyan pártban, amely szembefordult saját választóival, szembefordult a tagsága zömét alkotó idősebb és középkorú emberekkel, és leplezetlen durvasággal keresztülveri a külföldi nagytőkések érdekeit, s úgy kormányoz, ahogyan az SZDSZ elvárja tőle. Gyurcsány figyelmeztetésnek is szánta Horn trónfosztását: nehogy eszetekbe jusson ellenem szövetkezni, titeket még ünnepelni se fogunk.

Az abszolút hatalom ma már azt is jelenti, hogy Gyurcsány uralkodni akar a múlton is. Ezért kellett az MSZP tavaszi kongresszusán olyat tennie, amit senki sem kért tőle: nyilvánosan kiátkozta Kádár Jánost. Horn Gyula is ennek a múltnak a része volt, ennek a múltnak az értékeit idézte fel a szocialisták között.

Hangja már hamis volt, de mégis más hang volt, mint a szoc-liberális énekkaré.

Hogyan tovább? Nos, ez múlik a szocialistákon! A szocialistákat ma már nem a hit tartja össze. A pénz, a mostani hatalmi pozíciók, a miniszteri, polgármesteri, képviselői székek tartják össze. Na és persze a pánik, a félelem, hogy holnap jön a Fidesz, és számukra mindennek vége. A bomlás jelei azonban már mutatkoznak. Szili Katalin látványosan távol maradt Horn Gyula trónfosztásáról.

A pécsi szocialista polgármester nem örül annak, hogy a radar-ügyben a saját kormánya kergette lehetetlen helyzetbe, ami a következő választásokon a székébe fog kerülni. Mindez azonban még kevés. Valami elindult, de még nem az igazi.