Cikkek
 

A multik bűnlistájáról

Belpolitika

Tudta-e, hogy a multik azonos márkanéven nem azonos minőségű terméket szállítanak a nyugat-európai bevásárlóközpontokba és a magyarokba? Ha nem tudta, próbálja meg egyszer a Milka csokit vagy a Nescafét a határ magyar oldalán, majd az osztrákon! Ég és föld!

Tudta-e, hogy a multik kedvenc fogása az úgynevezett first price termékek árusítása? Ez azt jelenti, hogy gyenge minőségű termékeket olyan szépen és elegánsan csomagolnak, mintha a legjobb áru lenne, és ezeket vetetik meg velünk.

Tudta-e, hogy Magyarországon a multiknál összekeverik azokat az árukat, amelyek szavatossága egy-két nap múlva lejár a friss árukkal? A határ osztrák oldalán az ilyen árukat kiemelik, és akciós termékként olcsóbban adják?

Tudta-e, hogy a nagy multinacionális kereskedelmi cégek hónapokig nem fizetnek a magyar beszállítóiknak, így hatalmas károkat okoznak a magyar iparágaknak?

Tudta-e, hogy a multik "polcpénzt" fizettetnek azért, hogy a magyar termelők termékei a nagyáruházak polcaira kerülhessenek. Ez eleinte csak pár százalék volt, ma már több, mint 10 százalék. Külön összegbe kerül, hogy a gyártó terméke szemmagasságba kerüljön a polcokra. Ezzel a módszerrel a multik hatalmas összegekre tesznek szert. Előfordul, hogyha egy cég évente forgalmaz 10-20 milliárd forintot multikon keresztül, akkor a hipermarket ebből akár 1-2 milliárdot is levonhat, és a beszállító nem is reklamálhat, mert ezzel elvesztheti kereskedelmi partnerét.

Tudta-e, hogy a magyar termelőknek bonuszt, lényegében korrupciós pénzt is kell fizetniük a multiknak, magyarán csúszópénzt adnak a saját hasznukból csak azért, hogy kapcsolatban maradhassanak?
A magyar húsipar folyamatosan csökkenti a termelését, még néhány éve 600 milliárdot forgalmazott, tavaly már csak 330-at. Ennek egyik oka a korrupció - hangzott el a Magyar Rádióban.

Tudta-e, hogy a hipermarketek száma öt év alatt több mint duplájára nőtt, és 2006 végén 109 működött belőlük. Ugyanakkor közel 1200 kis élelmiszerbolt szűnt meg a múlt évben. Magyarországon tavaly év végén összesen 21.959 általános élelmiszerbolt működött az egy évvel korábbi 23.086-hoz képest.

Tudta-e, hogy nemzetközi felmérés szerint a következő két évben várhatóan 368 ezer négyzetméternyi új kereskedelmi központ épül Magyarországon? Azaz mind alapterületben, mind az egységek számában mintegy hétszeres lesz a növekedés.

Tudta-e, hogy szakértői vélemények szerint a következő öt évben a magyar vállalkozások több, mint egyharmada tönkre fog menni?

Tudta-e, hogy a Gyurcsány-kormány semmivel nem védi a magyar termelőket és kereskedőket a multikkal szemben?