Cikkek
 

Nyári tábor helyett Tesco vagy Cora?

Belpolitika

Évek óta hallani, hogy igény hiányában nem éri meg régi gyerektáborainkat üzemeltetni.

Privatizálni kell! Naná, hogy olyan veszi meg, aki az aktuális kormány rokona, barátja, üzletfele. A táborok hiányában, hova menjen a gyerek?

A napokban két bevásárló központban is jártam. Szembeötlött, hogy mennyi gyerek van, akik fel alá sétálnak, csellengnek. Kisebb csapatokban jönnek-mennek, beszélgetnek.

Sóvárogva állnak meg egy-egy kirakat előtt. Nézik az új játékokat, az idősebbje meg a telefonokat. Ezek a fiatalok itt töltik szabadidejüket. Megkockáztatom, hogy a szülő nem is tud róla.

Gondolom ezt azért, mert többnyire hátizsákkal a vállukon, némi ennivalóval és innivalóval felpakolva lődörögnek, néha egy padra letelepedve csipegetnek. De mikor a mellékhelységben megláttam, hogy egy kamasz ott mos fogat, ledöbbentem. Azokat a "hontalan" kamionosokat juttatja az eszembe, akik az országhatár előtti benzinkutakon vesztegelnek a kamionstop végett, és a "rötyin" tisztálkodnak.

Szegény gyerekek, azt a kis pénzüket, ami van, azt is a multiknál költik el, pedig lehet épp ez az a multi, aki felvásárolta a szebbnél szebb helyeken lévő táborokat, rekreációs központot létrehozva a gazdagok részére. Egy ilyen bevásárlóközpont annyira kizsákmányoló, hogy nem tud az ember úgy bemenni, hogy valamit ne vegyen feleslegesen. Úgy vannak az árustandok elhelyezve, hogy véletlenül se kerülje el figyelmünket az akciós termék.

Amire persze nincs is szükségünk, de megvesszük.

Csak egy doboz cigit akartam venni, de át kellett "verekednem" magam legalább 25-30 üzlet előtti forgatagon, melyek csillogó termékeiket kínálják, mivel a főbejárattól a legmesszebb eső végében volt a dohányáru bolt. Ahol előttem egy srác vásárolt valami olcsó cigit, apróért túrva a zsebébe.

Pedig 16 se volt, a törvény pedig nem engedi a 18 évnél fiatalabbat dohányáruhoz és szeszes italhoz jutni.

Itt ez sem számít. A multiknál nem az a lényeg, hogy egészséges jól táplált nemzedék nőjön fel.

Ők a mával, és azzal a törvénybe foglalt 5-10 év adókedvezményekkel garantált idővel foglalkoznak. Ez idő alatt a legnagyobb profitra akarnak szert tenni. És az eszközökben nem válogatnak. Eladnak mindenkinek mindent, ha neki való, ha nem. Legyen az aznap lejáró szavatosságú élelmiszer, vagy minőségen aluli tartós fogyasztási cikk.

K.I.