Cikkek
 

Elméleti sarok: Vigyázat, veszélyes

Elmélet

Tőkés propaganda = a munkások, a dolgozók manipulálása

Az előzőekben láttuk, hogy az ideológiai harc szinte életre-halálra megy. Vagy a burzsoá ideológia vagy a szocialista ideológia! A tét igen nagy: az emberek agyának megnyerése. Nem véletlen, hogy a mai burzsoázia az emberek manipulálását tekinti a polgári hatalomgyakorlás leghatékonyabb eszközének. Ezért áldoznak is rá. Gondoljunk csak bele, mennyibe kerülhetett egy háznagyságú Gyurcsány-plakát a tavalyi választásokon!

A tőkés propaganda célja, hogy valamire rávegyék a munkást. Ugyanúgy, mint a kereskedelmi reklámban: Vedd meg egyik vagy másik autót! Szavazz egyik vagy másik politikusra, pártra!

A náci Németországban a Göbbels vezette propagandaminisztérium a csúcsra fejlesztette a mozifilm eszközét. Soha nem látott mennyiségben készültek filmek, amelyeket akkor igen korszerű vetítő-berendezéseken mutattak be a tömegeknek. Mára a legtömegesebb médiaeszközzé a televízió vált.

A mai manipuláció totális, intenzív és komplex. Ez azt jelenti, hogy az élet egyetlen területén sem hagynak bennünket békén, a nap 24 órájában folyik, s nem egy médiumban, hanem minden létező médiában ugyanaz megy.

A tőkés propaganda méreg! védekezzünk ellene!

A tőkés propaganda veszélyes és hatékony méreg. Aki ilyen totális, intenzív és komplex propagandahatásnak van kitéve, az előbb-utóbb elhiszi azt, amit sugallnak neki. Az igazi kérdés az, hogy miként védekezhetünk.

Első szabály: mindenekelőtt tudnunk kell, hogy manipulálnak bennünket. Ha ezt tudjuk, akkor tudatosan tudunk védekezni.

Második szabály: ismernünk kell a manipulálás intézményeit. Tudnunk kell, hogy nincs pártatlan tévé, újság és rádió. Nincs közszolgálati rádió és kereskedelmi. A munkások befolyásolása szempontjából ők ugyanazt a szerepet töltik be. A médiából majdnem teljesen kizárják a rendszerellenes pártokat, mindenekelőtt a Munkáspártot.

A másik oldalon egyensúlyt igyekeznek biztosítani az uralkodó osztály egyes csoportjai között. A közszolgálatinak nevezett rádió vagy televízió nem azt jelenti, hogy az tényleg a közt szolgálja. Azt jelenti, hogy ugyanúgy a polgári ideológiát terjesztik, de a különböző tőkés csoportok megosztoznak rajta. A nem közszolgálati intézményeknél vagy a gazdasági tulajdonos vagy a háttérben lévő politikai erő dominál.

A 90-es évek eleje óta azonban átalakult a médiapiac. Az újságok külföldi tulajdonba kerültek, és politikailag is polarizálódtak. Megjelentek a politikai televíziók, s napjainkra kialakultak a politikai médiacsaládok. A konzervatív oldalon a Hír TV, az Inforádió, Lánchíd Rádió, a Magyar Nemzet, Heti Válasz stb., a szocialista-liberális oldalon a Nap TV, az ATV, Klub Rádió, a Népszava, a Népszabadság. Ennek semmi köze a demokráciához, ez magyar tőkésosztály, és az egyes csoportjaikat támogató multinacionális körök egyeduralmát, diktatúráját jelenti a sajtóban.

Harmadik szabály: el kell felejteni minden illúziót, és a múltból származó előítéletet! Ilyen illúzió és előítélet, hogy a Népszabadság és a Népszava baloldali újság. Nem az, jobboldali szocialista, de döntően liberális újságok.

Negyedik szabály: keresni kell más hírforrásokat! Ha valaki Népszabadságot olvas, olvassa el mellé a Magyar Nemzetet is! Nem lesz a tájékozódása objektív, de legalább kevésbé tudják átverni. Ilyen lehetőség az Internet is. Az Interneten ma még lehet tájékozódni, bár az Internetről is tudni kell: csak az van fent, amit feltesznek. Ugyancsak alternatív forrást jelentenek a külföldi lapok, vagy internetes oldalak. Éljünk velük! Alternatív forrást jelentenek a szakmai és tudományos anyagok. Az orvosi oldalakon például sok minden olyat megtudunk az egészségügyi manipulációkról, ami másutt nem szerepel.

Ötödik szabály: gondolkodjunk! Mindig emlékezzünk arra, hogy a tőkés propagandára nem azért költenek milliárdokat, hogy segítsék a mi tájékozódásunkat, netán szórakoztatásunkat. Bennünket akarnak valamire rávenni.

A tőkés sajtódiktatúrával szemben a Munkáspárt nem tud versenyezni. A Munkáspárt harcolni tud ellene, felhasználva néhány sajátos lehetőséget, így a saját pártlapot és Internetes oldalt, a helyi média adta kiskapukat. Tisztában kell lennünk vele, hogy a médiában nem azért szerepelünk keveset, mert rossz a politikánk, buták vagyunk. Ellenkezőleg: azért nem enged a tőkés hatalom szerepelni, mert a politikánk jó, és ezért veszélyes rájuk nézve.