Cikkek
 

Nevessünk együtt Kádárral
"Merénylet" a Váci utcán Kádár ellen

Kádár János

Kádár és Gorbacsov a Váci utcán sétál 1986 nyarán

Fiatal kormányőrként 1967-ben kerültem Kádár Jánossal személyes kapcsolatba, és különböző minőségekben 1989-ig a környezetében lehettem.

Tiszteltem és szerettem, mint államférfit, mint embert is. Ennyi év alatt sok feladatban volt részem. Megannyi rendezvény, kongresszusok, gyűlések, látogatások. Ha az egy helyben állásból lenne világverseny, én biztos első lennék, annyit álltam annak idején a Munkácsi utca sarkán, az akkori külügyi szálló - ma Hotel Andrássy - előtt.

Kádár elvtárs és felesége gyakorta vacsorázott itt, s nekem kívülről kellett biztosítanom az étterem alatti utcasarkot.

Kádár Jánost, mint az ország vezetőjét a Kormányőrség védte, amely a Belügyminisztérium önálló szervezeti egysége volt. Ha valaki azt hiszi, hogy ugyanúgy egy fél hadsereg kísérte, mint manapság Putyint, Busht, vagy akár csak Gyurcsányt, téved.

Normális esetben két ember ült rajta kívül a gépkocsiban, egy személyi biztosító és egy kormányőr-gépkocsivezető.

Nem járt vele egész kocsikaraván, legfeljebb még egy autó, de az sem mindig. Kádár biztosítása egyszerű volt abból a szempontból, hogy népszerű ember volt.

A Kormányőrségnél eltöltött két évtized alatt soha senkitől sem hallottam, hogy bárki valaha is merényletet akart volna elkövetni ellene.

A biztosítás ugyanakkor nehéz is volt, mert Kádár közvetlen ember volt, szeretett testközeli kapcsolatba kerülni az emberekkel, ami viszont nekünk volt külön feladat, hiszen sose lehet tudni, az ördög nem alszik.

A 80-as évek elején munkatársaimmal feladatul kaptuk, hogy biztosítsuk Kádár elvtárs délutáni programját.

A parancs világos volt: Kádár János a 2-es villamossal elmegy a Vörösmarty térig, onnan végigsétál a Váci utcán a Felszabadulás térig, és ott az aluljáróban megnéz néhány üzletet.

Meg kell mondanom, hogy Kádár elvtárs szerette az ilyen sétákat, de egy ilyen hosszú, és ráadásul forgalmas helyeket érintő séta új volt akkoriban.

Pár év múlva Kádár ugyanezt a sétát ajánlja Gorbacsovnak, aki életében először vállalkozik egy ilyen "kalandra", és végigmegy az úton, igaz, akkor a másik irányból történt mindez.

Kádár elvtárs pontban 16 órakor kilépett az MSZMP KB kapuján. Manapság ez a képviselői irodaház. A villamoson figyeltem az embereket. Volt, aki el sem hitte, hogy Kádárt látja.

Volt, aki zavarában elkezdett mocorogni. Kádár elvtárs válaszul mindenkinek köszönt, majd leült az egyik ülésre.

Mire a Vörösmarty térre ért a villamos, a fél város tudta, hogy az Öreg sétál az utcán. Mint mondtam, nem készültünk rendkívüli eseményre, de a feladat új volt, ilyen tapasztalatunk is kevés volt, tehát volt bennünk némi idegesség.

A Váci utca közepén feltűnt, hogy egy idősödő hölgy mindenáron Kádár János közelébe akar kerülni. Ráadásul táska is volt nála, és abban akármi is rejtőzhetett. Minden kormányőr rémálma az, hogy egyszer bekövetkezik a legrosszabb.

Mit tegyünk? Először odaszóltam a hölgynek, hogy húzódjon távolabbra, hiszen Kádár János és kísérői éppen egy beszélgetés közepében voltak, illetlenség lett volna megzavarni. A hölgy csak nem tágított. Az ügy kezdett kínossá válni.

Ha indokolatlanul kiemeljük a tömegből, Kádár elvtárs biztosan megharagszik, mert nem szerette az ilyen intézkedéseket. Ha hagyjuk, és elkésünk, nos, arra jobb nem is gondolni.

Ijedtségünket a hölgy oldotta fel: "Nem akarok én Kádár elvtárssal beszélni, csak meg akarom érinteni, hogy unokáimnak elmondhassam." A "veszély" elmúlt, és az Öregnek lett még egy tisztelője.

Arany Lajos