Cikkek
 

Szakszervezeti aktivisták letartóztatása

Külföld

„Vessenek véget a megtorlásnak“ - hirdeti a felirat
„Vessenek véget a megtorlásnak“ - hirdeti a felirat

Két hete, szombaton este fél kilenc körül letartóztattak és börtönbe zártak két szakszervezeti tagot Cándido-t és Morala-t Spanyolországban.

Egy szabálytalan tárgyaláson azonnal el is ítélték őket. Az ítélet szerint három év börtönbüntetést kaptak, amiért részt vettek egy tüntetésen, amit a Naval Gijón (hajógyár) munkásai szerveztek a városépítési spekulációk ellen.

Mindkettőjük oszlopos tagja a Baloldaliak Általános Szakszervezetének (Corriente Sindical de Izquierdas), és ők vezették a harcot sok éven keresztül az astúriai hajógyár ellen. A rendőrség beépült a szakszervezetbe, és a beépített rendőr volt a fő tanú a bíróságon, ami az elítélésükhöz vezetett.

Azokat a bizonyítékokat, amik egyértelműen megmutatták ártatlanságukat a bíró egyszerűen elutasította zavaros indokkal, aminek a törvényessége megkérdőjelezhető.

A rendőrök már évek óta zaklatták őket Gijón város tanácsával együttműködésben a munkásosztály iránt vállalt elkötelezettségük miatt. A városi tanács volt ellenük mind a feljelentő, mind a vád képviselője, előre kitervelve ezt a sötét dolgot és csapdába csalták őket.

Az ő bebörtönzésük igazságtalan és megmutatja a spanyol bíróság elpolitizálódását.

Ez az eset szörnyű, és a spanyolországi fasiszta diktatúra eszközeire hasonlít, és megmutatja, hogy Spanyolország súlyosan megsérti a jogokat, és erőszakot alkalmaz azok ellen, akik a kizsákmányolás, a tőke és a kapitalizmus ellen vannak, és a munkások, a fiatalok jogaiért harcolnak.

A CJC (Fiatal Kommunisták Közössége) felhívást tett, és minden úton demonstrál a szakszervezetisek szabadon engedéséért.