Cikkek
 

A cseh szakszervezetek visszautasítják a kormány reformjait

Külföld

A megszorítások ellen tiltakozók a prágai Vencel téren
A megszorítások ellen tiltakozók a prágai Vencel téren

Cseh- és Morvaország Konföderációs Szakszervezete (CMKOS) tiltakozik a kormány pénzügyi reformtervezete ellen.

A CMKOS, ami 33 szakszervezetet foglal magába, és 610.000 tagot számol, a képviselőház mind a 200 tagjának megküldte levélben tiltakozását a reform ellen, valamint kifejezte, hogy teljes mértékben elutasítja azt.

A szakszervezet nem akarja, hogy a reformban megvalósuljon az adók emelése, és nem akar semmi változtatást a jóléti és egészségügyi rendszerben.

Tíz pontban tettek javaslatot a szakszervezetek, nem kevesebb, mint 30 oldalon részletezve azt. Semmiképpen sem fogadják el a változtatásokat az adókkal, a jóléti- és egészségügyi rendszerrel kapcsolatban. Teljes mértékben ellenzik az új adó bevezetését is, amit a "szuper-bruttó jövedelemből" kellene kifizetni, ami szerint a munkáltatónak kellene kifizetni a bruttó jövedelmet, plusz a társadalmi- és egészségügyi biztosítást is.

Tiltakoznak továbbá az áfa 5 százalékról 9 százalékra emelése ellen, mivel ez azt jelentené, hogy ezzel megnőne az ára az alapvető szükségleteknek is, mint az étel, gyógyszer és tömegközlekedés. A szakszervezetek javasolták továbbá a jövedelemadó csökkentését 24 százalékra.

A szakszervezetek tiltakozásukat egy nagy tüntetés megszervezésével fejezték ki Prágában. A tüntetésen körülbelül 35000 szakszervezeti tag és szimpatizáns demonstráló vett részt.

A tüntetéshez nagy számban csatlakozott a cseh Kommunista Ifjúsági Unió. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja is teljes mértékben támogatta a demonstrációt. A cseh Kommunista Ifjúsági Unió és Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja felhívást tett egy általános sztrájkra a cseh kormány politikája, reformjai ellen.