Cikkek
 

A nemzetköziség kiharcolja az emberi jogokat

Külföld

A Német Kommunista Párt megemlékezése az 1907-es nemzetközi szocialista kongresszusról. A háttérben a transzparensen az Internacionálé refrénjének utolsó sora: A nemzetköziség kiharcolja az emberi jogokat.
A Német Kommunista Párt megemlékezése az 1907-es nemzetközi szocialista kongresszusról. A háttérben a transzparensen az Internacionálé refrénjének utolsó sora: A nemzetköziség kiharcolja az emberi jogokat.

Az elmúlt hétvégén a Német Kommunista Párt (DKP) Baden-württembergi szervezete Stuttgartban emlékezett meg az 1907-ben megtartott Nemzetközi Szocialistakongresszusról.

Pont száz éve, 1907 nyarán tartották az első Nemzetközi Szocialistakongresszust Németországban.

Ez volt a XX. század első éveiben a II. Internacionálé legjelentősebb találkozója, és ez volt az első szocialista találkozó német földön.

Nemcsak a DKP, hanem más baloldali szervezetek is csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy méltón ünnepeljék meg ezt a fontos évfordulót, így különböző témákban egészen egy hónapig sok-sok konferencia és tanácskozás lesz Stuttgartban.

Mi is volt a jelentősége a száz évvel ezelőtti Szocialistakongreszszusnak?

Két fontos témát vitattak meg a több mint 25 országból érkező résztvevők. A háború és a gyarmati helyzet kérdését. Itt határozták el a II. Internacionálé vezetői és résztvevői, hogy ha a jövőben háború lesz, azt a szociáldemokrata pártok mindenáron megakadályozzák.

Sajnos, hét évvel ezután, 1914 nyarán sem a német, sem a francia szociáldemokrata párt nem így döntött. Megszavazták a hadihiteleket, éltették a háború, és utat engedtek a soviniszta szólamoknak. Ez volt az első nagy árulása a szociáldemokráciának.

A mostani konferencia külföldi és német résztvevői is egyetértettek abban, hogy ezek a témák még mindig aktuálisak.

A DKP által szervezett konferencián öt külföldi (kubai, portugál, luxemburgi, görög, és magyar) kommunista párt delegátusa vett rész.

A Magyar Kommunista Munkáspártot Székely Péter, a párt nagy-budapesti elnöke képviselte.

Székely beszédében elmondta, hogy sajnos száz év után is fel kell tennünk azokat a kérdéseket, amelyeket elődeink is feltettek.

Hogyan tudunk tenni egy igazságos és békés világért, ahol nincs háború? Mit tudnak tenni ezért a baloldali, a kommunista pártok? Az 1907-es kongresszus zárónyilatkozata leszögezte, hogy a háború a kapitalizmus lényege. Ez ma sem változott meg - mondta Székely Péter.

Attól, mert mi NATO-tagok vagyunk, fel lehet és fel is kell lépni e szervezet ellen. Vigyáznunk kell, hogy nehogy elkövessük azt a hibát, amit 1999-ben elkövettünk Jugoszlávia esetében. Oda kell figyelnünk és meg kell akadályoznunk, hogy megtámadják Fehéroroszországot - mondta Székely.

Ott akarok harcolni, ahol élek

Stuttgartban ebben az évben nem csak arra emlékeznek, hogy száz éve adott otthont az első Nemzetközi Szocialista Kongresszusnak a város, hanem arra is, hogy több évtizedig élt Stuttgarban Clara Zetkin, a híres forradalmár, kommunista női vezető, akinek születése 150. évfordulóját ünnepli a munkásmozgalom.

Az 1907-es kongresszussal egyidőben, szintén Stuttgartban tartották a szocialista nők találkozóját, amelynek szervezésében Clara Zetkin fő szerepet vállalt. Bár ő nem ebben a városban született, mégis az volt a mondása, hogy ott akarok harcolni, ahol élek.

Következő számunkban bővebben ismertetjük Clara Zetkin harcos életét.