Cikkek
 

Front(ális) támadás vidéken

Baloldali Front

Lapzártánkkor érkezett: a Front frissen alakult gyöngyösi vezetősége a városháza előtt sajtótájékoztatón mutatkozott be. bizonyították: aktivitással lehet nyilvánosságot kiküzdeni, bekerülni a helyi tévé-be, a megyei lapokba.
Lapzártánkkor érkezett: a Front frissen alakult gyöngyösi vezetősége a városháza előtt sajtótájékoztatón mutatkozott be. bizonyították: aktivitással lehet nyilvánosságot kiküzdeni, bekerülni a helyi tévé-be, a megyei lapokba.
Balról Ferró Olga, Sümegi Richárd és Kiss Balázs

Múlt vasárnap, a Kádár-megemlékezés után a Baloldali Front fiataljai, alighogy beszállították a dekorációkat, hangszórókat, máris hozzáláttak a vidéki tennivalóik tervezéséhez. A vidékiek közül ott volt Nagyvári László is, a Front szegedi elnöke. Erről kérdeztük Kalocsai Kingát.

Milyen tervek vannak a vidéki csoportok létrehozásával kapcsolatban?

Az egyetemi városok közül Szegeden már jelen vagyunk, és szeretnénk Pécsett, Győrött, Debrecenben és Miskolcon is megvetni a lábunkat. Ez nem azt jelenti, hogy a többi városban nem fontos a szervezet működése, de az egyetemi városokban van a legtöbb fiatal.

Mostanában elég sok helyen megalakul a Baloldali Front, mik a legközelebbi kilátások, hol lehet a közeljövőben újabb helyi szervezet?

Július 6-án alakult meg Gyöngyösön a szervezetünk. A Bosch gyár helyi munkása, a 21 éves Kiss Balázs a vezetője. Nincsenek sokan, de most még nem is az a lényeg hogy tömegesen jöjjenek az emberek, hanem hogy legyen egy kemény mag, aki tényleg csinálni akarja és csinálja is a Baloldali Frontot.

Milyen vidéki akciók lesznek a jövőben?

Kiss Balázs hívta fel a figyelmünket az elhanyagolt, összefirkált hatvani szovjet emlékműre.
Három vidéki szervezetünk készül most megtisztítani. Az egri szervezetünk szórólapozással és sajtótájékoztatóval egybekötött szemétgyűjtési akciót tart. Augusztusban részt veszünk a Szegedi Ifjúsági Napokon is, ahol terjesztjük anyagainkat, és különböző programokat szervezünk a fiataloknak.

Milyen mondanivalóval lehet meggyőzni a vidéki fiatalokat?

Nemrég elindítottunk egy kampányt a fiatalok munkavállalási helyzetéről. Gilicze Attila közreműködésével készült egy átfogó országos anyag. De a jövőben - ezeknek a kidolgozása már el is kezdődött - szeretnénk ezeket megyékre lebontani, hiszen teljesen más a helyzet például Kelet- és Nyugat-Magyarországon, de más a helyzet Budapesten, és más egy vidéki kisvárosban is.
Váncsa Csaba már el is készítette a Nógrád megyei anyagot. Ez azért jó, mert a munkanélküliség minden fiatal problémája, ugyanúgy a friss diplomásé, mint a szakmunkást végzetté.

Az országos vezetés mennyire tartja a kapcsolatot a vidéki szervezetekkel?

Nagyon szoros kapcsolatunk van a vidéki szervezetekkel, a Front vezetése igyekszik eljutni minden helyi szervezethez. Az internet arra nagyon jó, hogy napi kapcsolataink legyen velük, de sokkal jobb a személyes találkozás, ilyenkor meg tudunk beszélni mindent.

A vidéki fiataloknak mennyire van kapcsolatuk egymással, mennyire tudnak együttműködni?

Sajnos - egy-két helyi szervezetet leszámítva - nem nagyon ismerik egymást a vidéki fiatalok. Többek között ezen szeretnénk változtatni az októberi Front-táborral Salgótarjánban. Ott több napig együtt tudnak lenni a fiatalok az ország minden területéről.

Mennyi emberre lehet számítani a Front-táborban?

Legalább 50 fős tábort tudunk szervezni. Nem csak a frontosokra számítunk, mindenki más is jöhet. Nemrégiben jelentkezett például egy teljesen ismeretlen középiskolás fiú Veszprémből, hogy ő mindenképpen szeretne jönni.
Arra is nagyon jók a táborok, hogy látják a fiatalok, vannak még rajtuk kívül kommunisták máshol is .

Milyen programok lesznek a táborban?

Lesznek előadások a venezuelai bolivári forradalomról, az októberi forradalomról, hiszen most lesz a 90 éves évfordulója. De szeretnénk meghívni Thürmer Gyulát is, hogy tartson előadást a Munkáspárt helyzetéről. Tartunk előadást az Európai Baloldali Pártól. A tábor fő vonala viszont a fiatalok munkavállalási helyzete és a Baloldali Front országos helyzete lesz. Ezeken kívül, ha már ott vagyunk Salgótarjánban, szeretnénk a városban is akciót csinálni. Egyik nap egy kitelepülést szeretnénk tartani, ahol megismertetjük a városi fiatalokkal anyagainkat.
Ez az akció azért is lenne nagyon fontos, mert így látják az új fiatal aktivisták is, hogy hogyan működnek ezek a dolgok. Esténként olyan filmeket mutatunk be, például mostanság eltitkolt munkásmozgalmi, forradalmi filmeket, amelyeket a fiatalok máshol nem láthatnak.