Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

Rossz helyen

Egykor a Széchenyi téri pártközpontban volt egy büfé, ahova a munkatársak mellett még a kádári MSZMP vezetői is be-betértek. Lendvai Ildikó 1984-től a KB munkatársa, majd alosztályvezető volt a kulturális és tudományos osztályon, ami nagy hatalomnak számított. A büfét csak azért hozom szóba, mert Ildikó asszony is járt oda. A büfé egy lépcsővel alacsonyabban volt, mint a bejárat. Ildikó asszony női hiúságból nem szerette a szemüvegét viselni, így a fiatalabb férfi munkatársak kisebb-nagyobb fogadásokat kötöttek, vajon sikerül-e az akadályt venni.
A történet annak kapcsán jutott eszembe, hogy ugyanez a Lendvai Ildikó, aki persze azóta már liberál-szocialista frakcióvezető lett, azt mondta minap a televízióban, hogy Horn Gyula "24 évesen a rossz oldalon állt, ezt senki sem tagadhatja". A "rossz hely" a karhatalom volt, ami ugye köztársasági elnökünknek nagyon nem tetszik. Arról nem nyilatkozik frakcióvezető asszony, hogy ő személy szerint milyen helyen volt a 80-as években, de nem is érdekes. Szerény megítélésem szerint most van rossz helyen Horn is, meg Lendvai Ildikó is. Egy olyan pártban, amelynek vezetése saját népének elpusztítására szövetkezett. Persze, lehet, hogy nem rossz helyen vannak, hanem csak egyszerűen a helyükön vannak, ott, ahova lelkük mélyén mindig is tartoztak.

Kitapinthatóság

Magyarországon 300 ezer anya neveli a gyermekét egyedül. Az ilyen anyák gyermekei eddig ingyen kapták a tankönyvet. Szeptembertől azonban fizetni kell. Azért kell fizetniük, mert a szocialista és liberális képviselők ilyen törvényt hoztak. Hiller István miniszter a következő vérlázító szöveget mondta hozzá a Duna Tv-ben: "A gyermeküket egyedül nevelő szülők esetében önmagában nem kitapintható a vagyoni helyzet. Következésképpen az esélyteremtés és az esélyegyenlőség szempontját tartottuk szem előtt, amikor ezt a rendeletet illetve törvénymódosítást megejtettük, én azt gondolom, hogy ez egy szükséges lépés volt, és nem kívánunk módosítani a mostani meghozott döntésen." Nem tudom, hogy Hiller úr mit tapint ki a nőkön, de készséggel elhiszem neki, hogy az ő köreiben csupa olyan egyedül álló nő mozog, akik nem szorulnak rá az állami segítségre, sőt karácsonykor ők adnak alamizsnát a hajléktalanoknak. Az egyedül álló anya azonban nem egyenlő a Hiller és Kóka urak köreiben olyan jól elterjedt szingli életmóddal. Többségük nem jólmenő üzletasszony, aki hobbiból neveli egyedül a gyerekét. Azokat az egyedül álló nőket, akiket én ismerek, nem veti fel a pénz. Egyedül maradtak, mert a mai tőkés világban nehéz összekovácsolni a családot. Elhagyta őket a férjük, vagy ők hagyták ott férjüket, ismerjük ezeket a tragikus történeteket. A gyereket mégsem csapták oda a nagyszülőknek, és nem adták nevelőotthonba se. Güriznek, többletmunkát vállalnak, hogy tisztességes életet adjanak a gyerekeiknek. Most Hiller és csapata elveszi tőlük az ingyen könyvet. Holnap mit vesz el?

Lauder

Töredelmesen bevallom, remélem, nem lesz bajom belőle, hogy felnőtt koromig fogalmam sem volt a Lauder családról. Anyukám a patikában csináltatott magának bőrvédő krémet, és még csak nem is hallottunk Estee Lauder kozmetikai termékeiről. Elismerem, ez a mi Baross utcai szűklátókörségünk. A rendszerváltás táján azonban hangos lett az ország a Lauder névtől.
A milliárdos Ronald Lauder úr, a kozmetikai királynő fia, alapítványt hozott létre, amelyből a "kelet- és közép-európai zsidó közösségek újjáépítését" támogatta. Akkoriban jött a Soros-alapitvány is, a kanadai Sarlós úr, s, persze, akkoriban lett a magyar politikusokhoz bejáratos Tom Lantos. Lauder úr potom négy és fél millió dollárból gusztusos kis iskolát építtetett Budapesten, a Budakeszi úton. Nehéz eltéveszteni, mert ki van írva: Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola és Óvoda. Én magam is jártam ott látogatóban, amikor még egyesek azt gondolták, hogy a Munkáspártot is be lehet olvasztani a szocliberális táborba. Utólag is szégyellem magam, mert valami butaságot kérdeztem az egyik gyerektől. Ilyen látogatásokon illik valamit kérdezni, esetleg megsimogatni a gyerek fejét. Valami Arany János nevű ismeretlen magyar költőről kérdeztem valamit, s azóta is bánom a kérdést.
Végül is, nem kell a gyerek fejét agyonterhelni, sokkal fontosabb a kapcsolatteremtési képesség elsajátítása és az ismeretségi kör. Akinek ez van, annak úgyis lesz aranya. Mindezt annak kapcsán mondtam el, hogy olvasom az újságban: Ronald Lauder lett a Zsidó Világkongresszus elnöke. És még valami, édesanyám most is a patikában csináltatja a krémét.

Thürmer Gyula