Cikkek
 

Nevessünk együtt Kádárral
Amikor a levest is lehetett "púposan" szedni

Kádár János

A Munkásőrök három generációja
A Munkásőrök három generációja

Május elseje és a Munkásőrség összekötődött az én életemben. A Munkásőrség a szocializmus éveiben önkéntes szervezet volt.

1957-ben a munkások legöntudatosabb képviselőiből hozták létre. Legyen a munkásosztálynak fegyveres ereje, amellyel megvédheti hatalmát! Ez volt a cél. A szervezet idővel sok társadalmi funkciót vett át, beleértve a május elsejei felvonulások és más rendezvények biztosítását is. A Munkásőrséget sem kerülték el az akkori társadalom problémái, de mindezek ellenére az utolsó percig megbízható erő maradt.

Olyannyira, hogy a rendszerváltók nem is mertek addig belevágni az 1990. márciusi választásokba, amíg létezett a szervezet. A rendszerváltás előkészítésében aktív szerepet vállaló Németh Miklós kormánya 1989 őszén az elsők között szereltette le és oszlatta fel a Munkásőrséget.

Minden május elsején fegyelmezett erőként, díszegyenruhában mi, munkásőrök adtuk a felvonulás ütemét. Számunkra az volt az ünnep, hogy láttuk a felvonulók örömét. A felvonulás és a majális biztosítása nem csak a munkát, a szolgálatot, hanem a végzett munka elismerését, megbecsülését is jelentette.

Ilyenkor tisztább volt a cipőnk, vasaltabb a zubbonyunk, s mit ne mondjak, büszkén viseltük a kitüntetéseinket is.

Kialakult egy szép hagyomány. A felvonulás befejezése után a párt- és állami vezetők a szakszervezetek székházában közös ebéden vettek részt a kitüntetésekben részesült dolgozókkal, a szervezőkkel és a rendezőkkel.

Az ebéden természetesen ott volt Kádár János is. Ma már nem csak a hagyomány nem létezik, de a SZOT székháza helyén is a tőkés kor jelképe, egy kapitalista biztosító irodaépülete áll. Ezeken az ebédeken részt vettünk mi, munkásőrök is. Így volt ez akkor is, amikor én is részt vettem egy ilyen ebéden, néhány közvetlen munkatársammal együtt. A mi csapatunkban köztudott volt, hogy az egyik közvetlen munkatársam étvágya messze meghaladta az átlagember étvágyát. Ha fogára való volt az étel, akkor abból két-három adagot is meg tudott jó étvággyal enni.

A nevét most azért nem írom le, mert neheztelek rá. A testület megszüntetése után elhagyta mindazt, amire egykor felesküdött, s nem vett részt a párt újjászervezésében sem. De ez egy másik történet.

Nos, zajlott az ebéd a SZOT székházában. Finom ragulevest hoztak minden asztalra, egy-egy nagy levesestálban. Ahogy anyám mondaná, a leves "gazdagon" volt elkészítve, sok volt benne a hús, a zöldség, a tészta, minden benne volt, ami ízletessé tette. Mondani se kell, volt munkatársam hozta a formáját, a leves sűrűjével szinte megpúpozta a tányérját.

Kádár elvtárs az ebéd alatt egy pohár borral a kezében végigjárt a hatalmas teremben. Minden asztaltársasághoz odabiccentett, mondott egy-két kedves szót, volt, akivel koccintott, majd komótosan haladt tovább. Így érkezett néhány kísérőjével a mi asztalunkhoz is.

Kedvesen köszöntötte a munkásőröket, megköszönte a reggel óta végzett munkát és közben rátekintett a munkatársam "megpúpozott" levesestányérjára, majd így szólt a környezetében lévőkhöz.

Na látják elvtársak! Azt mindig tudtam, hogy a munkásőrök sok kemény feladatot oldottak már meg az élet különböző területein. Tudtam, hogy amit vállaltak, azt mindig becsülettel teljesítették. Azt is tudtam, hogy sok váratlan helyzetben feltalálják magukat és megoldják a felmerülő problémákat.

Azt azonban csak most látom, hogy képesek a levest is "púposra" szedni!

Kajli Béla