Cikkek
 

Védjük meg a társadalombiztosítás szolidaritási rendszerét!

Belpolitika

A Munkáspárt is támogatásáról biztosította az Egészségügyi Kerekasztal felhívását, amelyben a szolidaritási rendszer megvédésére szólította fel a lakosságot. Az állásfoglalás kibocsátói között vannak többek között: a Magyar Orvosi Kamara, a Vasútegészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Szociáldemokrata Párt, a Professzorok Batthyány Köre,, az Országos Civil Fórum és a TB privatizálása ellen népszavazást kezdeményező Albert Zsolt is.

A Magyar Szociális Fórum Egészségügyi Kerekasztala elutasítja a Gyurcsány-kormány tervét a társadalombiztosítási rendszer 49 százalékban történő magánkézbe juttatásáról, és arra szólítja fel a lakosságot, hogy védje meg az egységes társadalombiztosítási rendszert, melyet összehangoltan és társadalmilag ellenőrzötten kell továbbműködtetni.

Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetében (EDDSZ) megtartott tanácskozásról, amelyen tudósok, szakértők, orvosok vettek részt, az alábbi közös közleményt adták ki:

"Az egységes biztosítási rendszer megőrzése társadalmi érdek, üzleti alapokra helyezése súlyos egyenlőtlenséghez, anyagi alapú diszkriminációhoz vezetne jómódú beteg és kevésbé tehetős beteg között. Máris tömegek szorulnak ki az orvosi ellátásból amiatt, hogy nem tudják kifizetni gyógyszereiket és gyógyászati segédeszközeiket, nem tudnak vizitdíjat és kórházi napidíjat fizetni, ezért inkább nem is fordulnak orvoshoz. Külföldi tapasztalatokból tudható, még a részleges privatizáció is azzal jár, hogy tömegek szorulnak ki az alapvető ellátásból. Idehaza is csak a leggazdagabbak engedhetnék meg maguknak, hogy kikerüljék a kialakuló várólistákat.

Folyamatosan figyelmeztettük a kormányt egészségügyi "reform"-tervének várható súlyos következményeire a lakosság egészségére és nemzetünk apadására nézve, de a koalíció mindezekhez úgy viszonyult , mintha a társadalom szava nem számítana. 2007. június 8-án felhívtuk a figyelmet arra, hogy "a kormány egészségügyi politikája kezd szembekerülni az élethez való joggal". A koalíció azonban nem az intézkedései miatt életeket veszélyeztető torzulásokon változtatott, hanem úgy döntött, hogy az egészséges élethez fűződő emberi jogot üzleti érdekeknek rendeli alá. Mivel a kormánykoalíció figyelmen kívül hagyta valamennyi, kivétel nélkül valamennyi (!) jelzésünket és alternatív javaslatunkat, ezennel felhívással fordulunk a lakossághoz:

Emberek! Álljatok ki az egészséges élethez fűződő jogaitokért! Védjétek meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, melyben befizetett járulékaitok fekszenek! A társadalmi tiltakozás eszközéül javasoljuk a tiltakozás minden lehetséges demokratikus formáját, beleértve a tömegmozgósítást is. Arra szólítunk fel, hogy támogassuk az egészségüggyel kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseket, és gyűjtsük össze a referendum kiírásához szükséges kétszázezer érvényes aláírást! Mód van arra, hogy megvédjük alapvető jogunkat, a szolidaritás alapú társadalombiztosítást, és ne engedjük meg, hogy a profitszempont maga alá rendelje egészségünket. Védjük meg magunkat és egymást az üzleti érdek brutális nyomulásával szemben! Széles társadalmi összefogással, egymás iránti szolidaritással miénk lesz a siker, és erősödni fog társadalmi és nemzeti együvé tartozásunk."

Budapest, 2007. június 29.