Cikkek
 

Gyurcsány a nagytőkének védi a MOL-t

Belpolitika

Az osztrák OMV olajcég az elmúlt héten tíz százalékról tizennyolcra növelte részesedését a MOL-ban. Az elmúlt napokban a bécsiek tovább vásároltak, reális az esélye annak, hogy többségbe kerülnek a társaságban, átveszik annak irányítását.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök gyorsan meg is kongatta a vészharangot, mondván: a kormány mindent megtesz, hogy megvédje a magyar olajcéget! Mielőtt azonban tapsolnánk a miniszterelnök hazafias kirohanásának, nézzük, mi van az ügy mögött!

A Magyar Olaj és Gázipari Zrt., azaz a MOL, egykor állami vállalat volt, a legnagyobb az országban. A MOL bonyolította a magyar energiavásárlásokat, gondoskodott Magyarország gáz- és üzemanyag ellátásáról. A társaság privatizációját az áramszolgáltatókhoz hasonlóan a Horn Gyula vezette MSZP-SZDSZ - kormány kezdte.

Azonban az Elművel vagy a Démásszal ellentétben, a MOL-t nem egy nagy tulajdonosnak adták el, hanem részletekben értékesítették.

Kedvezményesen vásárolhatott a magyar lakosság is, természetesen csak néhány százalékot. Többre pénze sem lett volna, azonban nem is ez a lényeg, a cél a figyelemelterelés volt. A MOL pontos részvényesi struktúrája, azaz, hogy kié is igazából a MOL, ma sem ismert. A nagyobb részvénycsomagokat bankok, brókercégek kezelik, ismeretlenek megbízásból.

Ismeretlenekéből? Többségük aligha az. Nézzük csak, ki irányítja a MOL-t? A társaság vezetése Hernádi Zsolt milliárdos vezérigazgató és Magyarország leggazdagabb embere, Csányi Sándor OTP-elnök és nagytulajdonos kezében összpontosul. (Csányi hivatalosan "csak" igazgatósági tag a MOL-ban.) Az "ismeretlen" részvényesek megbízásából szavazó bankok minden közgyűlésen felhatalmazzák őket a MOL vezetésére. Mindig és mindenben támogatta őket a magyar kormány is.

A 2006-os parlamenti választások előtt a MOL közvetetten pénzelte a szocialista-szabaddemokrata kormány túlköltekezését, amiért aztán a privatizáció feltételeinek meghatározásakor be is nyújtotta a számlát. A Gyurcsány-kabinet tavaly és idén a maradék állami tulajdont Hernádiék elképzelései szerint adta el. Kinek? Ezt aligha nehéz kitalálni.

A szocialista kormány nem szólt bele a MOL gázüzletágának eladásába sem, pedig így a magyar energiaellátásban monopolhelyzetbe került a német E.On-Ruhrgas.

Mit kaptak cserébe? Mikor, mit. Hiszen a MOL-t vezető nagytőkések és az MSZP-SZDSZ kormány együttműködése nem tegnap kezdődött. A szocialisták 2002-es hatalomra kerülésében fontos szerepet játszó Centrum párt vezetője, Kupa Mihály például a kormányalakítás után "hirtelen" a MOL felügyelő bizottságának élére került.

Az OMV mostani vásárlása kizárólag a MOL-t most ellenőrző hazai nagytőkések pozícióit veszélyezteti, benzinből se több-se kevesebb, se olcsóbb-se drágább nem lesz attól, ha változik a tulajdonos. Gyurcsány Ferenc most nem egy magyar olajcéget akar megvédeni, hiszen a privatizáció befejezése óta a MOL-t nem a nemzeti érdekek, a magyar lakosság szempontjai vezérlik, pusztán a tulajdonosok nagyobb haszna számít.

Gyurcsány a vele és szocialistákkal együttműködő nagytőkések profitját akarja megvédeni, a magyar állam, azaz mindannyiunk pénzén!