Cikkek
 

Búcsúzunk Pista Bácsitól

Hírek

Pista bácsi (jobbra), felesége és egykori munkatársa, Palotás János elnökségi tag társaságában
Pista bácsi (jobbra), felesége és egykori munkatársa, Palotás János elnökségi tag társaságában

Életének 82. évében elhunyt Kása István elvtárs, akit a budapesti pártmozgalomban nagyon sokan ismertünk, becsültünk és szerettünk.

Pista bácsi, mondhatni rigorózus alázatossággal és odaadással szolgálta a pártot.

Életkorát meghazudtoló frissességgel és szorgalommal másfél évtizedig dolgozott a Progressio "rohamcsapatában": csomagolta hétről-hétre A Szabadságot, cimkézte a küldeményeket, s kezének nyoma ott volt száz és száz munkáspárti rendezvény dekorációjában.

Mondhatni, hogy ő volt ennek a brigádnak a lelke: főmérnöke és egyik leggondosabb segédmunkása is egyben. Mert Pista bácsi értelmiségiként, valóban mérnökemberként vállalta a pártmunka ezer apró teendőjét nap, mint nap.

Munkáscsaládba született, apja kovácsmester volt. Ő a karosszéria lakatosságot tanulta ki, első munkahelye a Posta Központi Járműtelep volt. 1953-ban a létrejött AURAS autóalkatrész-gyárba került, munka mellett itt végezte el a műszaki egyetemet, s itt dolgozta végig életét üzemvezetőként, egészen annak rendszerváltáskori megszűnéséig.

Következetesen materialista világszemlélet, munkaszeretet, precizitás és fáradhatatlan közéleti aktivitás - ezek voltak életének legfőbb vonásai.

Mondják, soha egy fillért sem vitt haza a jutalmaiból, prémiumából, abból mindig a beosztottjait, kollektíváját vendégelte meg étellel, itallal. Ő egy korty szeszt sem ivott életében.

A párt mellett - amit mindig anyagilag is támogatott - lelkes MEASZ-aktivista volt. Tevékenykedett a lakóhelyén, a bélyeggyűjtők szövetségében, támogatta a kutyások MANCS újságját, s még lehetne sorolni.

Öntudatos ateista szemléletű ember volt, aki csak három "istent" ismert: a szocializmust, a Munkáspártot és az angyalföldi Vasast. A "Hajrá Vasas!" köszöntésünkre, mindig így válaszolt: "Örökké éljen, aki ezt mondja." Néha mondogatta: ő 2011-ig szeretne élni, mert akkor lesz száz éves a Vasas SC…

Feleségével, Irénkével, aki szintén kommunista értelmiségi volt, elmaradhatatlan résztvevői voltak minden munkáspárti megmozdulásnak, politikai rendezvénynek. Pista bácsit az utóbbi időben két dolog külön megviselte. Tavaly, mikor megszűnt a nyomtatott Szabadság, szinte alig találta fel magát.

Aztán elment Irénke is. Idén tavasszal aztán elvállalta élete első és legmagasabb közéleti funkcióját: a mátyásföld-sashalmi pártcsoport bizalmija lett.

Látogatta a tagokat, szedte a tagdíjat, szervezte az "Ezres Klubot" - és végre ismét vihette A Szabadságot, amiből ő mindjárt négy példányt fizetett elő a környezetének. A júniusi csütörtökön is úgy fedezték fel a végzetes bajt, hogy "nem jött az újság"…

Kása elvtárs szívvel, lélekkel a pártért élő, tevékeny kommunista volt. Itt búcsúzunk tőle. Emlékét tisztelettel megőrizzük. (Kása István temetésére szűk családi körben kerül sor.)

V. J.