Cikkek
 

Agitálni így is lehet

Vélemény

Tisztában vagyok vele, hogy hozzám hasonlóan még sok elvtársunknak szintén az a véleménye, hogy a mai Magyarországon agitálni igen nehéz feladat.

Miért is?

Az agitálás nehézségeinek több oka is van: legfőképpen megemlíteném az immár 17 éve tartó masszív antikommunista propagandát. Azután az emberek egyre növekvő kiábrándultsága a politikából, és az ebből fakadó passzivitást.

Persze azt is hozzátenném, hogy mindenki - tisztelet a kivételnek - az egyre nehezebb megélhetését helyezi előtérbe és nincs ideje politizálni. A harmadik ok a szélsőjobboldali szimpatizánsok, akik nagy részét az elmúlt 17 év bűnös, SZDSZ-es oktatáspolitikája nevelt ki, akik az (ál)liberalizmus nevében összemossák a kommunizmust a fasizmussal, a fasiszta diktatúrát a proletárdiktatúrával és arra sem hagy módot, hogy a diákok más, haladó gondolkodású történészek munkáihoz hozzáférjenek.

Sikerült kinevelniük ebben a visszahozott "régi-új" rendszerben egy, a szélsőjobboldali eszmékre fogékony, önálló gondolkodásra képtelen, manipulálható új nemzedéket. Csak így tovább!

Na de a lényeg: piacokra, aluljárókba szoktunk agitálni járni. A tapasztalatok mindenütt hasonlóak: a legtöbben közömbösen elmennek mellettünk, még oda sem néznek.

Aztán vannak természetesen a ráérős jobboldaliak, akik csak arra lettek „feltalálva“, hogy feltartsanak bennünket az agitálásban.

Vannak olyanok is, akik egyszerűen kinevetnek bennünket. Utoljára, de nem utolsó sorban említést tennék azokról, akik odajönnek, biztatnak bennünket, és a szolidaritásukról adnak tanúbizonyságot.

De van az agitációnak egy sokkal egyszerűbb, kellemesebb formája: a házi agitáció.

Sok ismerős, barát, rokon van mindannyiunk vonzáskörzetében. Foglalkozzunk velük!

Ők ismernek minket, látják, hogy kommunistákhoz méltó életet élünk, tudják, hogy a szavunknak hitele van. Ne legyintsünk, hogy úgy sem sikerülhet, igenis meg kell próbálni.

Mit tegyünk? Vetítsünk a témába vágó filmeket. Itt tudom ajánlani a Front által az utóbbi időben megjelentetett DVD-ket, és utána vitatkozzunk róluk.

Azért merem ezt ajánlani, mert ezek általam kipróbált módszerek. És működnek. Minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy harcoljunk a tőke és a kizsákmányolás ellen.

Erősödnünk kell! Ezt csak agitációval érhetjük el. Az újságírók azt szokták mondani: "a téma az utcán hever". Én azt mondom: az agitálás helye az otthonom, ki sem kell lépnem az utcára.

Delikát Dóra