Cikkek
 

Osztályharc a mai Magyarországon

Vélemény

A polgári társadalomtudományi irodalomból szinte száműzték az osztályharc, az osztályszemlélet fogalmát. Ezen felfogás szerint kiscsoportok ugyan vannak, de osztályok ma már nem léteznek. Ez nem más, mint a marxizmus-leninizmus meghamisítása.

Forrás megjelölése nélkül idézem Marxnak az osztályszemléletéről szóló tanítását.

Ez ma is érvényes!

Marx, támaszkodva a polgári közgazdászok tanításaira is a következőket írta:

1. Az osztályok létezése csupán a termelés fejlődésének meghatározott szakaszához van kötve.

2. Hogy az osztályharc szükségszerűen a proletariátus diktatúrájához vezet.

3. Hogy maga ez a diktatúra csak átmenet valamennyi osztály megszüntetéséhez és az osztálynélküli társadalomhoz.

A mai magyar osztályviszonyokból is következik, hogy a Munkáspártnak mindkét tőkés párt ellen harcolni kell. Az osztályharc ma nálunk sajátos formában folyik, ami következik az ország sajátos helyzetéből. Nincs forradalmi helyzet, a tőke uralja az országot, és elképesztő módon és mértékben igyekszik manipulálni az embereket. A baloldali érzelmű emberek tanácstalanok. Nem szabad engedni a tőkés demagógiának, bár egyelőre csak panaszkodnak, a lázadás jelei viszont immár mutatkoznak.

Hiszen ránk zúdulnak a kormány megszorító intézkedései, ÁFA-emelés, áremelések, privatizáció, magánbiztosítók, vizitdíj, tandíj a közlekedés drágulása. Nő az elégedetlenség, zuhan az MSZP, az SZDSZ, a Gyurcsány-kormány támogatottsága. A FIDESZ bizakodva nézheti a történteket és készül a koalíció megbuktatására. Nekünk ki kell használni a tőkések közötti ellentéteket.

Harcolni kell mindenütt, ahol a dolgozók érdekeit sértik. Támogatni kell a kormány intézkedései ellen fellépő sztrájkolókat, tüntetőket.

Az embereket meg kell győzni, és mozgósítani kell a tőkések elleni harcra, hogy ne higgyenek a kormány hazugságainak, azoknak például: hogy mindenki életkörülményein javítani akar. Ez a politika hamis, mert az ellenkezője nagyon is kézenfekvő.

A modern, fegyelmezett Munkáspártnak a tőke elleni harc közepette késznek kell lennie a taktikai együttműködésre is a dolgozók érdekében olyan erőkkel, amelyek erre a harcra készen állnak, függetlenül világnézetük, illetve más kérdésekben vallott politikájuktól.

Donkó Jolán
(a jász-nagykun munkás című megyei lapból)