Cikkek
 

Vendégségben egy munkáspárt alpolgármesternél

Pártélet

Szádváry Gyula, Thürmer Gyula és Nevelős Gábor
Szádváry Gyula, Thürmer Gyula és Nevelős Gábor

Abaúj térségébe, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, de talán egész Magyarország egyik legszegényebb térségébe kalauzolta el Szádváry Gyula, Baktakék munkáspárti alpolgármestere, a választókerület KB-megbizottja Thürmer Gyulát, a Munkáspárt elnökét.

Az első falusi séta során rögtön meg lehetett érteni, miért sikerült Szádváry Gyulának a legutóbbi választásokon is gyorsan összegyűjteni a kopogtatócédulákat. Mindenki ismeri a faluban. Kit az iskolában tanított, kivel a tsz-ben dolgozott együtt. De nem csak a múlt számít, sőt!

A Munkáspárt Központi Bizottságának tagja takaros, példásan rendben tartott házában Baktakéken él. Ma is a falu legaktívabb embere. Minden társadalmi megmozduláson ott van, szervezi a polgárőrséget, intézi a falu ügyes-bajos dolgait.

Nevelős Gábor körjegyző számokkal támasztotta alá mindazt, amit a térség falvaiban látni lehet. A falvakban nagyon sok az idős ember, a munkanélküliek száma sokszorosa az országosénak.

Vállalkozások alig vannak. Ez a térség már nem érdekli a multikat, a magyar vállalkozókat pedig nem támogatja az állam. Ilyen magas adók mellett mindenki feketén javíttatja a kocsiját - mondta el az egyik autójavító tulajdonosa, aki semmilyen jövőt nem lát. Az önkormányzatok az állami normatívából nem képesek ellátni feladataikat.

A gond azonban újakat szül. Pénzhiány miatt be kellett zárni az egész napos iskolát, ahol a gyerekek enni is kaptak, szervezetten foglalkoztak velük. Most a gyerekek szanaszét mennek, senki sem törődik velük. Mindez egy olyan térségben, ahol a cigánylakosság aránya 20-60 százalék között mozog.

A cigánylakosság problémáira a mostani kormányzat kettős választ ad: védi a kisebbségi és emberi jogokat, és segélyt ad a cigány lakosoknak. Ezt már Madzin Tibor, a közel ötezer lakosú Onga polgármestere mondja. A cigányság problémája nem csak emberi jogi kérdés, hanem gazdasági, szociális. Erre viszont nem válasz a segély. Ha minimálbér alig valamivel több, mint a segély, senki sem fog dolgozni.