Cikkek
 

Nem hivatalos megjegyzés a hivatalos válaszhoz

Kádár János

Gál J. Zoltán válaszlevele
Gál J. Zoltán válaszlevele (nagyobb mérethez klikk a képre)

A Munkáspárt vezetői május 25-én, Kádár János 95. születésnapjának az előestéjén petíciót adtak át a Miniszterelnöki Hivatalnak.

Félreértés ne essék, minden illúzió nélkül. 17 éve kapitalizmusban élünk, kapitalista kormányunk van, nincs miért azt remélni, hogy kedvesek lesznek hozzánk. A petíciókat azért adjuk át, mert erre jogot biztosít a polgári demokrácia, és mi ezeket a lehetőségeket kihasználjuk.

A mellékelt válaszlevél önmagáért beszél. Ki lehetne akasztani a falra, hagy lássa mindenki, hogy ilyen a mostani kormány. Gyurcsány nem válaszolt személyesen. Gál J. Zoltán 34 éves politikai államtitkárt bízták meg a válaszadással. Életrajza szerint többféle egyetemen tanult, igaz, diplomát egyiken se szerzett.

Apja, Gál Zoltán (innen az angolos J betű a nevében) a "nehéz kádári időkben" az MSZMP Központi Bizottsága adminisztratív osztályán volt vezető beosztásban. Közvetlenül a rendszerváltás előtt, amikor szanaszét hordták a belügyet, államtitkárként a belügyminisztériumot is vezette. Horn Gyula miniszterelnöksége idején a parlament elnöke volt.

Nos, Gál J. Zoltán államtitkár úr leveléből kiderül, hogy nincs miért aggódni. Kádár János el van temetve. Kész! Ez nyilván azt is jelenti, hogy a kormány a maga részéről lezárta az ügyet.

A 2006-os párt hiába fogalmazza meg vágyálmait, hogy a szocliberális kormány majd újratemeti az ő kedvükért Kádárt, nem, és nem! Gál J. Zoltán úr persze érdemben nem válaszolt a Munkáspárt érveire, például arra, hogy mi lesz, ha Kádár koponyáját megtalálják. Persze, az is lehet, hogy Gál J. Zoltán úr tud valamit, csak nekünk nem mondja meg.

Egy dolog azonban nagyon aggasztja őt is, meg főnökét is:„egyik politikai párt, szervezet se kovácsolhasson politikai tőkét“. Kérdezzük: ki akar itt versenyezni? Eddig egyetlen egy párt jelentette be, hogy szívesen eltemetné Kádárt, s ez a Munkáspárt volt. Senki más. Gál J. Zoltán úr és a kormány tehát a Munkáspárttól félnek.

Ha nem félnének, nyugodtan azt mondanák: temessétek, ha annyira akarjátok! Félnek, mert a Kádár sír meggyalázásával kapcsolatos események során kiderült, hogy Kádár és a Munkáspárt összetartozik. Hiába próbálta Horn Gyulától kezdve minden szocialista vezér elvenni Kádárt, az emberek érzik, tudják, hogy a szegényekért küzdő Kádár nem lehet a milliárdosoké.

A sajtó a Munkáspártot kérdezte Kádárról, és nem az MSZP-t, nem az epigonokat. Nem tagadjuk, jó volt, hogy e szomorú események kapcsán ránk figyelt a társadalom. Mi azonban nem politikai tőkét akarunk Kádárból kovácsolni, hanem eltemetni őt, emberként, tisztességgel. Lehet, hogy Gál. J. Zoltán úr a maga részéről lezárta az ügyet, mi azonban nem.