Cikkek
 

Nevessünk együtt Kádárral
Kádár János titka

Történelem

Kádár János látogatása Budapesten - 1976
Kádár János látogatása Budapesten - 1976

Meleg nyári délután volt a hetvenes évek közepén. A Kőbányai Pártbizottság székházában a meleg és a nyári szabadságok miatt a megszokottnál is kevesebben fordultak meg.

Fiatal pártmunkásként lelkesen, a határidők betartására ügyelve végeztem a munkám. Az egyik nagyvállalati pártszervezettől vártam egy fontos jelentést, amit azonnal vinni kellett a főnökséghez.

Hirtelen megszólalt a telefon: a várt anyag megérkezett!

Felugrottam és szinte rohamléptekben mentem a porta felé. A lépcsőház nem egy széles építmény volt. A lépcsőket nagy lendülettel vettem, egyszerre kettőt-hármat is lépve haladtam a földszint felé. A fél emeleti lépcsőházfordulóhoz szinte ugorva érkeztem.

A fordulóban hirtelen szembe jött velem egy férfi, akit majdnem elsodortam. Megijedtem, hiszen majdnem lelöktem a lépcsőn. Valami késői látogató, gondoltam, vigyázott volna jobban! Felnéztem, és látom: Kádár János áll velem szemben.

Most mi lesz? Magamban már egy szigorú megrovás pártfegyelmivel is kiegyeztem volna. Nem lett belőle fegyelmi. Látja fiatalember, ha rohanunk, akkor könnyen bekövetkezhet a baj!

Legyen körültekintő, és feleslegesen ne szaladgáljon itt! - zárta le a lépcsőházi találkozót Kádár János. Majd megkérdezte: Mondja, bent van a főnöke? Rögtön tudtam, hogy Kádár János "titkának" lettem akaratlan tanúja.

Kádár János ugyanis nem szerette a formaságokat, de ebben is fegyelmezett pártmunkás volt, s betartotta a szabályokat, bármilyen terhes is volt.

Szakali József szólal fel március 15-én
Szakali József szólal fel március 15-én

Évente egy-két alkalommal azonban félretett minden protokollt, és kíséret nélkül, szinte magánemberként egy-két órára eljött Kőbányára. Az akkori kerületi első titkár, Szakali József régi motoros volt. A rendszerváltás után egyébként haláláig tagja maradt a Munkáspártnak. Kádár látogatása egyaránt szólt a munkások-lakta Kőbányának, az első titkárnak, akit becsült, és egy kicsit Jolikának is, aki Kádár elvtárs titkárnője volt a pártközpontban, s egyben merő véletlenségből Szakali felesége. Jolika egyébként ma is pártunk tagja.

Kádár elvtárs nem engedte, hogy ilyenkor a kapuban várják. Megérkezett, komótosan felsétált az első emeletre. Ami ezután jött, az a nagy ember, az államférfi és pártvezető kis "titka" volt. Kormányőrök, orvos, na és persze, a felesége nélkül irány a Kőbányai Sörgyár! De nem ám a főkapuhoz, hanem az Ászok pincéhez! A titkos program búvóhelye a százhektós hordó volt. A hordó amolyan söröző fülke volt hat-nyolc embernek. Kádár elvtárs imádta az ultit, nos, Kőbánya adott otthont a titkos ulticsatáknak.

Politizálni szigorúan tilos volt. Kérdezni is csak Kádár kérdezhetett, de ő is csak a családról, a partnerek egészségéről. És persze, mint minden rendes kártyapartiban, mindenki elmondhatta a véleményét a többiek ultitudásáról. Szinte tobzódásnak számított a néhány pohár kőbányai sör és zsiroskenyér vöröshagymával, amit sehol másutt nem engedhetett meg magának az ország első embere, csak nálunk, Kőbányán.

Kajli Béla