Cikkek
 

A postások ismét demonstráltak

Belpolitika

A postai dolgozók demonstrációja a Nyugati téri postahivatal előtt
A postai dolgozók demonstrációja a Nyugati téri postahivatal előtt

2007. június 6-ára európai akciónapot hirdetett az UNI Europa Posta, az európai postásszakszervezeteket tömörítő, mintegy kétmillió tagot számláló szervezet.

Tizenkét országban déli 12 órától egy órán keresztül zárva tartottak a postahivatalok, ezzel tiltakozva a postai piacnyitás korai időpontja ellen.

Magyarországon a Postás Szakszervezet (PSZ) kezdeményezésére 20 postahivatalunk tartott zárva az ország számos helyén, köztük Budapesten is, a Nyugati pályaudvarnál található 62-es posta.

A budapesti helyszínen 80-100 dolgozó vett részt, zömmel az ottani postások közül.

A felszólalók közül először Szegő Róza, a szakszervezet budapesti vezetője ismertette a PSZ véleményét és követelését, majd Pecze Pál a PSZ elnöke taglalta a postások európai tömörülésének közleményét, melyben - többek között - követelik, hogy az Unió, a postaszolgáltatásról szóló irányelvben tiltsa meg a bérezési dömpingen alapuló verseny minden formáját, és az EU-Bizottság hozzon kötelező érvényű munkaügyi jogszabályt a tagállamokban.

Mindezt az eddigi piacnyitások katasztrofális következményeivel támasztotta alá.

Nemcsak Budapesten, hanem minden megyeszékhelyen is tüntettek a postások a piacnyitás ellen.
Egerben a demonstráción részt vett Juhász Norbert a Munkáspárt központi bizottsági tagja. Bár nem postás, megjelent a tüntetésen, ahol az emberek jól fogadták, mint a párt képviselőjét. Találkozott és beszélt is az ottani postás szakszervezeti titkárral.

A megmozdulás második fele - felszólalók hiányában - érdektelenségbe fulladt, az érdeklődők elszállingóztak, 12. 45-re már csak a helyi dolgozók maradtak.

Egy postás véleménye az eseményekről

A postások között elég nyilvánvaló, hogy a PSZ régóta nem képviseli a dolgozókat. Döntően a munkáltató érdekeit helyezi előtérbe, ez látható minden tárgyalásnál, legyen az Kollektív Szerződés módosítása, bérkövetelések, vagy a munkakörülmények javítását szorgalmazó kezdeményezések.

A PSZ hivatali szintű, vezetői összetétele (bérszámfejtő, munkaügyes, stb.) eleve magában hordozza azt, hogy nem ismerik az „alacsonyabb” munkakörökben dolgozók (csomagos, felvevő, kézbesítő) napi gondjait, hiszen nem abba a munkakörben dolgoznak.

A legfelsőbb vezetés pedig szintén a munkáltatótól kapja a fizetését, és tudjuk, hogy a kutya sem harap az ételadó gazdájába.

A PSZ-t, hasonlóan más szakszervezetekhez, csökkenő támogatottság jellemzi, köszönhetően annak, hogy nem hajlandóak harcolni a dolgozók jogaiért. A Mikulás csomagok, és az újévi pezsgők nem oldják meg az égető problémákat.

A PSZ felkarolta a mostani megmozdulást, de eleve tudták, hogy az időpontválasztás végett gyenge rendezvényre lehet számítani, hiszen déli 12. 00 –kor a becsületes emberek nagyobb része dolgozik. Ellenben el tudják mondani, hogy ők küzdenek a postások jogaiért.

Azoknak a postásoknak a jogaiért, akiknek zöme nincs kellőképpen tájékoztatva arról, hogy mit is jelent a postai piacnyitás az ő életükre nézve, legyen az 2009-ben, vagy 2012-ben.

Mit is jelent?

A piacnyitás a postai szolgáltatások összességét piaci alapokra helyezi, minimális kötelező szolgáltatást engedve a nemzeti postáknak, amely jobbára a nem kifizetődő résztevékenységekre fog vonatkozni. A Magyar Posta eddig is hatalmas piacokat veszített-külföldi cégek megjelenésével - a csomag, és hírlap üzletágban.

A Médialog KFT, amely átvette a hírlapkézbesítés oroszlánrészét, 100 magyar nagyvárosban terítenek, a többit, mert nem elég nyereséges, meghagyja a Postának. Ezt tetézné a levélforgalom piacosítása, aminek a következtében, nemzetközi és hazai felmérések szerint is, a Posta a megmaradt piacainak 50 %-át elveszítené az első évben!

Ez, alacsony becslések szerint is, minimum 12. 000 dolgozó leépítését jelenti, de nem lehetetlen, hogy ez a szám 18. 000 körül fog mozogni. Ez a postai alkalmazottak közel fele!

Az angliai példa is bizonyítja: a nyitást követő 3. hétben az angol posta a tömeges feladóinak 60%-át elvesztette. A szakszervezetnek a dolgozók védelmében a piacnyitás teljes megakadályozása, és nem a kitolása lenne a harci feladata, hiszen ezzel azt az illúziót táplálják, hogy ezek a problémák 2012-re megoldódnának.

A Posta vezetésének, és az érdekelt üzleti köröknek elemi érdekük a dolgozók féken tartása, amíg a nyitást levezénylik, és ezt a szakszervezet asszisztálásával el is akarják érni.

A Magyar Kommunista Munkáspárt közleményben nyilvánította ki, hogy támogatja a postások akcióját és határozottan ellenzi a közszolgáltatások, tehát a Magyar Posta privatizációját.

„A Magyar Kommunista Munkáspárt a dolgozók mellett, a piacnyitás ellen“ című sajtónyilatkozatban a párt elnöksége leszögezi:„A 2009-es piacliberalizáció megakadályozása közös ügyünk! Külföldi, tőkeerős cégek szabad benyomulása a magyar piacra végzetes következménnyel jár a postás dolgozókra nézve. Erre sem a 2009-es, sem az elcsúsztatott, 2012-es nyitás nem készíti, nem készítheti fel a dolgozókat. „

Pecze Pál, a Postás Szakszervezet elnöke levélben köszönte meg a Magyar Kommunista Munkáspárt támogatását a 2007. június 6-án megtartott demonstráció támogatásáért.