Cikkek
 

Budapesten megy a munka

Pártélet

A legutolsó csepeli régiólátogatáson. Az asztalnál jobbról Kőszeginé Benedek Anna régióelnök, Székely Péter, Deák János és Nagy János,a régió elnökségi tagjai
A legutolsó csepeli régiólátogatáson. Az asztalnál jobbról Kőszeginé Benedek Anna régióelnök, Székely Péter, Deák János és Nagy János,a régió elnökségi tagjai

Budapesten februárban volt a Nagy-budapesti Régió elnökségének választása. Az azóta eltelt időszak eredményeiről, gondjairól és terveiről kérdezzük Székely Pétert, a Nagy-budapesti Régió elnökét.

- Hallani lehet, hogy igyekszik az összes budapesti régió taggyűlésére elmenni. Miért?

- Már április közepén kértem a régió elnököket, hogy hívjanak meg a taggyűlésre. Szeretném megismerni a tagságot és szeretném ha engem is megismernének, ha be tudnék mutatkozni. Ezek a legjobb alkalmak, hogy a párttagokkal megbeszéljük a helyzetet, megtárgyaljuk az aktuális feladatokat. Már körülbelül a régiók felébe eljutottam.

- És miket tapasztalt a taggyűléseken?

- Elsősorban azt, hogy a tagok értik a párt politikáját. Ez nagyon fontos dolog. Tudják, hogy mit képviselünk, miért ez a párt politikája. Az is fontos momentum, hogy sikeres volt a régiók kialakítása. Ami értetlenkedést váltott ki még három-négy hónapja, az ma már teljesen természetes. Ez mindenféleképpen nagy előrelépés.

Ugyanakkor lehet látni, hogy a párt anyagi helyzetével még sokan nincsenek tisztában. Mindig elmondom, hogy a tagdíj 60%-a és az Ezres Klub-támogatások miért fontosak. Ebből tartjuk fent a Baross utcai pártközpontot, ebből fizetjük a kicsinyke apparátust. Ha ez nem lenne, később a párt szép lassan elhalna. Ezért kérjük folyamatosan, hogy fizessenek több tagdíjat, lépjenek be az Ezres Klubba. Ezt értik a tagok. De nagyon ritka és nagyon kevés az, aki feláll, hogy igen, én megértettem, hogy fontos az az ezer forint is, belépek. Ez a lelkesedés nem nagyon van meg.

- Lassan már fél éve, hogy megalakult az új budapesti elnökség. Mik a tapasztalatok?

- Elértük, hogy kész az új tagnyilvántartás. Tudjuk, hogy hány tagunk van, tudjuk, hogy ki mennyi tagdíjat fizet. Azt mondtuk, és most is úgy gondolom, hogy ez a munkánk alapja. Nagy munka volt, az biztos. Ezt Farkas Károly elvtársnak és csapatának köszönhetjük, akik összeállították a nyilvántartásokat.

Az a fő cél, hogy ez a jövőben is naprakész legyen, mindig át tudjuk tekinteni a tagnyilvántartást, a tagdíjfizetés helyzetét.

- A június 16-i központi bizottsági ülésen lesznek kijelölve a Központi Bizottság megbízottai. Budapesten és Pest megyében hogy állnak ezzel?

- Szerencsére elmondhatjuk, hogy ebben a kérdésben is komolyan sikerült előrelépni. Budapesten harminckettő, Pest megyében 16 választókerülethez kellett megtalálni a KB-megbízottat. Nehéz munka volt. Megkeresni, hogy melyik régióban vannak megfelelő jelöltek, hol van több alkalmas személy és hol nincsen senki, aki vállalná és akit felkérnénk. Amelyik helyen nem volt, oda kellett keresni egy párttagot. De megoldottuk.
- Számszerűen hogy állnak?

- Igazából nagyon kevés személy hiányzik. Budapesten három, Pest megyében négy KB-megbízottat nem tudunk most megnevezni. De biztosak vagyunk benne, hogy a következő hónapokban ezeket is pótoljuk.

- A Szabadság újsággal mi a helyzet?


- Ezzel kapcsolatban - szerencsére - csak pozitívumokat tudok mondani. Az áprilisi-májusi előfizetések számához képest majd' mindenhol nőttek a befizetések.

Ahol csökkent, ott is csak egy-két ember mondta vissza, ami nem mérvadó. Csütörtökönként, a lap megjelenésekor már a kora délelőtti órákban a többség elviszi a lapot, de délután háromra már mindenhol kikerül a kerületbe.
Sehol sem rogyott össze a kézbesítés, ami szintén nagyszerű.

- Vannak az újsággal további tervek?

- Azt szeretnék - ahogy ez már megvan az egyik régióban -, hogy a régió vezetése plusz tíz-tizenöt példányt a tagdíjból fizessen elő. Ennek két előnye is van. Az egyik, hogy lennének példányok, amelyeket meg lehet mutatni a potenciális előfizetőknek. Így biztos könnyebb lenne őket rávenni, hogy fizessék elő a Szabadságot.

A másik pedig, hogy a mostani 560 budapesti és pest megyei előfizetői szám felmenne akár 700-ra is. Ekkor azt tudnánk mondani, hogy Budapest és Pest megye fizeti elő az összes újság felét, ami nagy dicsőség lenne a Nagy-budapesti pártmozgalom egészének.