Cikkek
 

Közös magyar-osztrák kommunista akciók

Pártélet

MelinaKlaus és Thürmer Gyula
MelinaKlaus és Thürmer Gyula

Csendes ház fogadja a látogatót Bécs 14. kerületében. Nem messze a schönbrunni kastélytól, távol a belváros zajától. Ez ma az Osztrák Kommunista Párt székháza. Az anyagi nehézségek miatt az osztrák kommunisták arra kényszerültek, hogy feladják a városcentrumban lévő központjukat, és a külvárosban vessék meg lábukat.

Pénz hiányában elbocsátották valamennyi fizetett alkalmazotukat, és a megújult vezetés délután négy óra után végzi a forradalmi munkát. A párt élére szövetségi szóvivőként két embert választottak, Melina Klaus 39 éves bécsi tanárt és Mirko Messner 59 éves nyelvészt Klagenfurtból.

Tudomásul kell venni, hogy az "aktivisták pártja" vagyunk. - mondta Melina Klaus, az Osztrák Kommunista Párt szövetségi szóvivője Thürmer Gyulának, a Munkáspárt elnökének, aki a múlt kedden rövid látogatást tett Bécsben.

A tagok többsége már olyan korban van, hogy nem várható el tőlük aktív munka. A pártot a fiatalabb generációkra, az ő politikai élményeikre és elvárásaikra építjük - tette hozzá.

Új módszereket vezetnek be. Igyekeznek naponta reagálni a belpolitikai eseményekre, aláírásgyűjtési kampányokat szerveznek, amiben az Internetet is felhasználják. Bizonyítani kell az embereknek, hogy a kommunisták akkor is tudnak tenni az emberekért, ha nincsenek a parlamentben - mondja Melina Klaus, aki pedagógusként maga is folyamatosan hozza a pártba a friss élményanyagot.

Sok a hasonlóság a magyar és az osztrák kommunisták helyzetében. Ez volt a két pártvezető közös véleménye. Ausztriában is egy erős szociáldemokrata párttal kell megvívni a csatát.

A szociáldemokraták már régen nem tartják be, amit ígérnek - mondja Melina Klaus. Ugyanakkor igaz, hogy az emberekben még mindig él a "Vörös Bécs" emléke, az az időszak, amikor az első világháború után éppen a szociáldemokraták építettek munkáslakásokat a tőkére kivetett többletadóból.

Az Osztrák Kommunista Párt új épülete
Az Osztrák Kommunista Párt új épülete

A házak még megvannak, de a szocialisták már nem a régiek. Az osztrák kommunisták a tavalyi parlamenti választáson nagyon szép eredményt értek el, 47 ezer szavazatot, azaz 1,01 százalékot kaptak. Miért? Nos, mondja a szóvivő asszony, legalább két oka van. Egyrészt, egyre több ember csömörlik meg a kapitalizmustól. Tudomásul kell venni, hogy csak az szavaz a kommunistákra, aki a rendszert utasítja el. Aki válogat a polgári pártok között, soha sem fog a kommunistákra szavazni.

Másrészt, a kommunisták ki tudták használni a polgári demokrácia lehetőségeit. Azt történt, hogy a választásokon szélsőjobboldali jelölt is indult, akinek az ellensúlyozására az Osztrák KP jelöltjeinek némileg több média-lehetőséget juttattak, mint korábban.

Melina Klaus kijelentette: az Osztrák KP szolidáris a Munkáspárttal. A magyar politikai erők közül csak és kizárólag a Munkáspártot támogatják.
Klaus és Thürmer megállapodtak arról, hogy elmélyítik a két párt együttműködését, közös politikai akciókat terveznek, együttműködnek az Európai Baloldali Pártban.