Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

A rút kiskacsa és a miniszterelnök

Minden kormánynál előbb-utóbb előjön a dili, hogy ők az egész nemzet kormánya. E betegséggel szemben nem volt immunis Antall sem, Orbán sem, de a szocialista nagyságok sem. Antallnak legalább jól állt, de ettől még ő sem lett minden magyar miniszterelnöke. A valóság az, hogy jó esetben a választók fele juttat hatalomra egy-egy pártot, de inkább kevesebben. A többiek meg eltűrik. Eltűrik, mert nem nagyon tudnak mit tenni.

Ilyen a rendszer. Ezen persze lehetne változtatni. Példának okáért, a győztesnek nem kellene legyőzöttnek tekinteni az embereket. Az ellenpártot tekintse annak, aminek akarja, de a népet ne! A kormányzásnál ne csak a saját barátai, rokonai és üzletfelei javát keresse, hanem tíz millió ember számára teremtsen jobb életet! Ne fojtsa el a parlamenten kívüli pártokat és a civilszervezetetek, hanem néha-néha kérdezze meg őket! Ne gondolja senki, hogy naiv kisfiú vagyok, aki könnyedén beveszi a polgári demokrácia látszatdemokráciáját.

Nem! Ma azonban már olyan tragikus a helyzet, hogy a kormányoknak, akárki is legyen a vezetője, felül kell emelkednie saját párt- és lobbyérdekein. Ez az a ritka pillanat, amikor a rút kiskacsából, akarom mondani, miniszterelnökből ígéretes államférfi lehet.

Utólagos barikádbontás

A Gyurcsány-kormány és az MSZP-SZDSZ is mindent megtesz, hogy a nemzet kormányának tüntesse fel magát. Kórház- és iskolaügyben nincs nemzeti megegyezés, ezért próbálkoznak a múlttal. Íme egy idézet: "A magyar kormány kezdeményezésére az idén két napon, 2007. június 15-én és 16-án emlékezünk az ötvenhatos vértanúkra… Országos akciót kezdeményezünk annak érdekében, hogy nemzeti összetartozásunk jelképeként, a vértanúkra emlékezve mindenki gyújtson gyertyát a környezetében lévő - az ötvenhatos eseményekhez kötődő - emlékhelyeken."

Első hallásra az jut eszembe, hogy a gyertyabusiness is kormány közeli cégek kezébe került. Na de legyünk komolyak! 1956 szereplői között nincs nemzeti egység, és - ahogyan elnézem - nem is lesz. Leegyszerűsítve: 1956-ban voltak azok, akik védték a munkás-paraszthatalmat. Ez az édesapám és nemzedéke. Aztán voltak azok, akik a meg akarták dönteni a munkás-paraszthatalmat. Ők az ellenforradalmárok, vagy ahogyan magukat nevezik "forradalmárok". Harmadszor, voltak az átállók, akik a védőktől szellemileg vagy fizikailag, vagy így is, úgy is, átmentek a támadókhoz. Ez Nagy Imre és társasága.

Közöttük nem lesz nemzeti egység. Nem kellene erőltetni az utódok között sem. Mást kellene: tiszteletben kellene tartani egymás gyászát és a mával foglalkozni. A gyertyadolog jó ötlet lenne, ha mindenki vinne mindenkinek gyertyát. Mondjuk Gyurcsány vihetne gyertyát a 301-es parcellába, meg külön Nagy Imre szobrához, de mindenekelőtt Mező Imrének és a Köztársaság tér védőinek.

A népszavazás mellett vagyunk

Nálunk nem olyan egyszerű szóhoz engedni a népet. Van népszavazás, de azt nem szereti a hatalom. A mostani különösen nem. A törvény számtalan fellebbezési lehetőséget tesz lehetővé. Minden fontos, csak az nem, hogy időben és érdemben megkérdezzék az embereket.
Í
gy van ez a Fidesz kezdeményezésével is. Már hónapokkal ezelőtt lehetett volna népszavazást tartani, s mára már világos lenne, merre is kell menni az egészségügyben és az oktatásban.

Nem ez történt. A privatizációban érdekelt politikai és gazdasági körök mindent megtesznek azért, hogy a népet kész helyzet elé állítsák. Mostanra azonban végre kimerült minden jogi huzavona-lehetőség, és az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a tandíj eltörléséről, a vizitdíj megszüntetéséről, a kórházi napidíjról ki lehet írni népszavazást. Van, aki azt mondja, hogy most már nem érdemes népszavazásra menni.

Nos, a népet megkérdezni mindig érdemes. Lehet, hogy egy népszavazás nem hozza meg a kívánt célt a népnek, de minden választás, minden népszavazás, minden utcai megmozdulás tapasztaltabbá teszi. Ma még átverhetik a népet, holnap már nem biztos.

Az osztrák szemét, az igen!

Mi a különbség a Tisza és a Rába között? Mindkettő folyó, de az egyik Románia érintésével jön, a másik meg Ausztriából. Mi a különbség a Tisza és a Rába szennyezése között? Mindkettő súlyos környezeti ártalom, de az osztrák szemét, azért mégis csak más!
Ez jutott eszembe, amikor olvastam a mostani hivatalos nyilatkozatokat azokról az osztrák bőrgyárakról, amelyek pöcegödörként kezelik a Rábát. Annak idején a románokat kiátkoztuk, elmentünk mindenféle-fajta nemzetközi fórumhoz.
Most meg? A hivatalos szájak ugyan járnak, de tett annál kevesebb. Sőt, már lassan kezdenek megértők lenni az osztrák környezetszennyezőkkel szemben. Lehet, hogy előbb-utóbb meg kell köszönni az osztrák tőkéseknek, hogy a szemetüket nekünk adják?

Thürmer Gyula