Cikkek
 

Ismét Assad lett Szíria elnöke

Külföld

Bashar Al-Assad elnök beszédet mond
Bashar Al-Assad elnök beszédet mond

Bassam Abdul-Majeed szíriai belügyminiszter az elmúlt hét keddjén jelentette be, hogy a május 27-i népszavazás eredményeként a Szíriai Arab Köztársaság elnöke ismét Bashar Al-Assad lett. A választópolgárok 95,86 százaléka vett részt a népszavazáson, és 97,62 százalékuk Assadra szavazott.

A most 42 éves Assad markáns, karizmatikus egyéniség. 189 centiméteres magassága eleve meglepi azt, aki először találkozik vele. Az igazán mély hatást partnereire azonban széles körű műveltségével és abszolút profi angol és francia nyelvtudásával gyakorolja. 2000 óta vezeti az országot, amikor apja, a néhai Hafez Al-Assad után Szíria elnöke lett.

Assad elnöksége idején jelentős változások mentek végbe Szíria életében. Megindult a politikai demokrácia bővítése. Számos új újság jelent meg, köztük ellenzéki lapok is. A politikai élet nyitottabbá vált. A gazdaság terén megkezdődött a reform és nyitás politikája. A gazdaságban teret engedtek a piacgazdasági módszereknek, miközben a politikai hatalom változatlanul a Baath Arab Szocialista Párt, illetve a párt által vezetett hazafias front kezében van. Assad elnöksége alatt érezhetően megnőtt az emberek életszínvonala, Szíria minden tekintetben a Közel-Kelet egyik korszerű és vonzó országa lett.

A most 42 éves Assad elnök képes volt kezelni a rendkívül bonyolult külpolitikai helyzetet is. Szíria nem adta fel szilárd antiimperialista irányvonalát, de képes volt előrelépni az amerikai-szíriai viszony normalizálásában. Ezt jelezte az amerikai képviselőház elnökének közelmúltbeli látogatása is. Szíria kivonta csapatait Libanonból, és sikerült elkerülnie, hogy az Irak elleni nyugati agresszió Szíriára is kiterjedjen. Assad jelentős sikere az is, hogy megszilárdította viszonyát Kínával, és érdemi együttműködés folyik az Európai Unióval is.

A Munkáspárt és a Baath Arab Szocialista Párt kapcsolatai még intenzívebbé váltak Assad elnöksége idején. Damaszkuszban két alkalommal is fogadta Thürmer Gyulát, a Munkáspárt elnökét.

Első ízben látogatott el Budapestre magas szintű szír pártdelegáció, és sor került a Barátsággal Szíriáról elnevezésű fotókiállítás megrendezésére is Budapesten.

Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke levélben köszöntötte Bashar Al-Assad elnököt újraválasztása alkalmából.