Cikkek
 

Miért vagy munkanélküli?

Baloldali Front

A Baloldali Front június elejétől, egy éven keresztül kampányt indít a fiatalok munkanélkülisége ellen.
A Baloldali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetség ezzel az anyaggal arra törekedik, hogy rámutasson a munkanélküliség valódi okára, magyarországi helyzetére, felvázolja a rövid és hosszú távú megoldási lehetőségeket.


Miért van munkanélküliség?

A munkanélküliség a kapitalista berendezkedés elkerülhetetlen következménye, amellyel elsősorban a dolgozókat zsarolhatják, másodsorban a bérüket nyomhatják le. Ugye Te is ismered, amikor a főnök azt mondja: ha nem vállalod ennyiért, akkor nem kellesz, van a helyedre tíz másik. Na, ez erről szól! Másfelől a tőkés rendszer jellegéből adódóan nem is tudja megoldani a munkanélküliség megszüntetését. A teljes foglalkoztatás kapitalista viszonyok között elképzelhetetlen, hiszen ütközik a tőkés profitéhségével.

Miért vagy munka nélkül?

Elsősorban és döntően azért, mert Magyarországon is kapitalizmus van. Gondold csak át az elmúlt 17 év történéseit.
A szocializmus idején kisebb hibákkal, de megvalósult a teljes foglalkoztatottság. A munka jog és kötelesség volt. Ezek a rendszer jellegéből adódtak.

A rendszerváltáskor több mint másfél millió munkahely megszűnt az iparban és a mezőgazdaságban. Gyakorlatilag mindkettőt lenullázták. A magyar ipar és mezőgazdaság (amely világhírű volt) komoly konkurenciát jelentett a nyugatnak. Privatizálták, de nem azért, hogy működtessék, hanem hagyták lerohadni, de megnézheted a mezőgazdaságot is. Bevetetlen földek, szétdúlt tsz-ek, semmilyen állami támogatás.

Ruhát nem a magyar textilipar készít, hanem a kínai piacon vesszük, nem Ikarusz buszokat gyártunk, hanem Volvókat veszünk, nem a Ganz gyártja a villamosainkat, hanem méregdrága, rossz Combinókat veszünk. Ezeket a megszűnt munkahelyeket senki nem teremtette újra, sem a Fidesz, sem az MSZP.

Alapvetően nem érdekük az ipar és a mezőgazdaság felélesztése, hiszen a mögöttük álló nemzetközi tőke nem ezt várja tőlük. A multik a belőlünk kisajtolt profitot kiviszik, odahaza fektetik be, nem itt forgatják vissza, például munkahelyteremtésbe! Egyik kormány sem meri megadóztatni őket, olyan hűségesen szolgálja őket mindegyik, hogy öröm nézni!
Állami munkahelyteremtés gyakorlatilag nincs, legfeljebb beszélnek róla.

De nézd meg az oktatást!
A szakmunkásképzés gyakorlatilag megszűnt. Nincs ács, bányász, kőműves, stb. Ezek ma hiányszakmák. Mit tesz a kormány? Nem a magyar szakmunkásképzést támogatja, hanem külföldi vendégmunkásokkal tölti fel az üres helyeket. Miért? Mert olcsóbb, mint a hazai képzés megoldása. Aztán gerjesztenek egy kis idegengyűlöletet, ezzel is elfedve a valódi okokat. Pedig az a szerencsétlen vendégmunkás azért jön ide, mert otthon ő is kiszorult a saját munkaerőpiacáról, ugyanúgy, ahogy Te a tiedről.

Termeljük a diplomás munkanélküliek tömegét. Csak 2005 márciusában 3600 friss diplomás munkanélküli regisztráltatta magát. Ennek egyhatoda közgazdász, de az állástalan jogászok száma is több százra tehető. Ráadásul ez a réteg, jellemzően nem is regisztráltatja magát, így feltehetően sokkal többüket érint a probléma. Sajnos ezek még mindig slágerszakoknak számítanak.

Mi újság itthon? néhány hazai tény, a számok tükrében

Tudjuk, hogy a regisztrált munkanélküliek száma nem fedi a valós adatokat, valójában jóval többen vannak, hiszen sokan már kihullottak a regisztrációból. Ennek fényében vizsgáld a következő adatokat: A regisztrált munkanélküliek 22,3%-a a 15-24 éves korosztályból kerül ki. A budapesti fiatalok 33%-a már legalább egyszer volt munkanélküli, a vidékiek esetén ez a szám 53%. 2004-ben 20%-kal több diplomás pályakezdőt regisztráltak munkanélkülinek, mint 2003-ban. 42000, iskolából kikerült fiatal keres állást .

Vidéken a helyzet még rosszabb.
A 24 év alatti regisztrált munkanélküliek aránya 25-30% között mozog, de vannak olyan települések, ahol ez a szám 80% körül van!
A munkanélküliség esetén folyósított jövedelem értékében évről-évre csökken, viszont nő a tartósan munkanélküliek száma. Ma az állástalanok 47,4%-a egy éve vagy még régebben keres állást.

A munkanélküliség átlagos időtartalma 16, 6 hónap! Eddig kell megélni bárminemű biztos jövedelem nélkül!
Nézd meg a helyzetet külföldön is!
Az EU-ban átlagosan 8% a munkanélküliek aránya, de például Spanyolországban vagy Görögországban ennél jóval több. Vagy nézd meg a sokak által bámult Németországot!

Tavaly a munkanélküliek száma elérte az öt- milliót! Ennyi munkanélküli legutóbb a nagy gazdasági világválság idején volt ott 1929-1933 között. Afrikában, Dél-Amerikában, még rosszabb a helyzet. Munkanélküliek milliós hada nyersanyagot termel éhbérért a fejlett országoknak, pl.: USA, aki felvásárolja, majd feldolgozva eladja ugyanoda, többszörös áron.

Milyen megoldásokat látunk mi, frontosok a probléma megoldására?

Nagyszabású állami munkahelyteremtő program beindítása! Nyugdíjkorhatár csökkentése! Annál hamarabb tudsz munkába állni, minél hamarabb ürül egy állás. Adókedvezmény az első munkába állóknak!
A hiányszakmák képzésének újraindítása!