Cikkek
 

2007. július 1. - Kádár megemlékezé

Pártélet

A rendőrségi egyeztetési jegyzőkönyv második oldala (nagyobb mérethez klikk a képre)

Bizonyára már mindenki hallotta, hogy a Magyar Kommunista Munkáspárt kénytelen volt áttenni a hagyományos Kádár-megemlékezést július 7-ről 2007. július 1-re, vasárnap 11 órára. Mi is ennek a pontos oka?

A párt elnöksége hagyományosan készült megemlékezni Kádár János elvtárs halálának évfordulójáról. Ez a párt talán legrégibb, de biztosan a legszebb tradíciója. Mind a párttagok, mind a szimpatizánsok, mindazok, akik tisztelték Kádár Jánost, őrizni kívánják emlékét tudták, ha július első szombatja, akkor a Munkáspárt megemlékezik Kádár Jánosról.

Idén sajnos nem az első szombaton lesz a megemlékezés, hanem az első vasárnap.

Idén először a Munkáspárt rendezvényével párhuzamosan bejelentkezett a Munkáspárt 2006 is. A tizenhét éves gyakorlattal szemben, vannak, akik ezt a hagyományt szeretnék felrúgni.

A Munkáspárt elnökségét Vajda János alelnök és Székely Péter budapesti elnök képviselte a rendőrségi egyeztetésen. Mint az egyeztetési tárgyalás jegyzőkönyvéről készült képen is láthatják, a Munkáspárt kompromisszumos javaslatot tett: mi az eltervezett 11 óráról előrehoztuk volna 10 órára, tehát mindkét fél egy órával csúsztatta volna a rendezvényét. Ez korrekt ajánlat volt, mindkét szervezet meg tudta volna tartani a rendezvényét délelőtt.

A 2006-os párt kategorikusan elutasította ezt, nem volt hajlandó semmiféle kompromisszumra, nem voltak hajlandók tárgyalni, még azon az áron sem, hogy ha nincs megegyezés, a rendőrség lezárja a területet, és senki, se mi, se ők nem tarthatnak ott rendezvényt azon a napon.

Ha akkor nem lehet, hát kénytelenek vagyunk máskor tartani. Ezért a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöksége július elseje, vasárnap mellett döntött, a rendezvényt be is jelentettük. A párt elnöksége még aznap közleményt adott ki, amelyben felháborodásának adott hangot a Fratanolo-féle párt eljárása miatt.

Az elmúlt 17 évben semmi ilyen nem történt. Odáig senki sem vetemedett, hogy a temetőt, Kádár János emlékét saját, önző politikai céljaira felhasználja. Senki sem próbálta meg megakadályozni, hogy a Munkáspárt, Kádár János tisztelői kimenjenek a temetőbe, leróni kegyeletüket. Most ez is megtörtént.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a Munkáspárt gyengítése a 2006-osok eredeti célja, létrejöttének oka, de hogy ezt is meg merték tenni, az minden képzeletet felülmúl.