Cikkek
 

Petíció Kádár János 95. születésnapjának előestéjén

Hírek

A Munkáspárt elnöksége május 25-én petícióban sürgette a Kádár János sírjának meggyalázásával kapcsolatos nyomozást, a közvélemény tájékoztatását. Thürmer Gyula a Miniszterelnöki Hivatal előtt újságírók gyűrűjében ismertette azt a petíciót, amelyet a párt vezetése Szilvásy Györgynek, a Nemzetbiztonsági Hivatalt felügyelő miniszternek címzett. A Munkáspárt választ vár Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől is Kádár János maradványainak tisztességes eltemetése ügyében.

Miniszter Úr!

A Magyar Kommunista Munkáspárt sok ezer tagja és szimpatizánsa nevében petícióval fordulunk Önhöz.
2007. május 2-án példátlan bűncselekmény történt Budapesten. Meggyalázták Kádár János és felesége sírját. A barbár cselekedetet minden politikai erő elítélte, és széles körű felháborodást váltott ki az emberekben. Ma május 25-e van, s semmit sem tudunk a bűncselekmény elkövetőiről és felbújtóiról.

Az elmúlt hetekben lemondott a rendőrség több vezetője. Kádár János sírjának feldúlása nem egyszerű ügy. Ezt elismerték Önök is, amikor különleges nyomozó csoportot állítottak fel. Aggódunk amiatt, hogy az illetékes vezetők lecserélése, a rendőrség körüli általános bizonytalanság komolyan akadályozhatja a bűncselekmény feltárását. Aggodalmunkat erősíti az a tény, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke a mai napig nem válaszolt május 3-án írt levelünkre. Ugyanakkor május 5-én hajnalban, a nyomozás befejezése előtt, a közvéleménytől eltitkolva, hivatalos utasításra sor került Kádár János hamvainak elföldelésére. Történt ez annak ellenére, hogy e levélben felhívtuk a figyelmet arra, hogy fontos politikai ügyről van szó, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy e sajnálatos esemény ne terhelje az egyébként is gondokkal terhes belpolitikai helyzetet.

Május 26-án van Kádár János születésének 95. évfordulója. Világos választ várunk a magyar kormánytól: mit tett a magyar rendőrség, mit tettek a nemzetbiztonsági szolgálatok e szörnyű bűncselekmény feltárása érdekében?

Érdemi politikai választ várunk a Magyar Köztársaság miniszterelnökétől a Munkáspárt május 3-i levelére! Tegye lehetővé, hogy Kádár János földi maradványait a nyomozás befejezése után a Munkáspárt emberhez méltó módon eltemesse.“