Cikkek
 

Kommunista lett Sztálingrád polgármestere

Külföld

Roman Grebnyikov, Volgográd új polgármestere
Roman Grebnyikov, Volgográd új polgármestere

Roman Grebnyikov, az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának képviselője nyerte a volgográdi rendkívüli polgármesterválasztást.
A
 legendás város - a korábbi Sztálingrád, melynek nevének visszavétele továbbra is napirenden van - korábbi előljáróját, a kormánypárti Egységes Oroszország képviselőjét néhány hónappal ezelőtt tartoztatta le a Szövetségi Biztonsági Hivatal csalás és korrupció gyanújával. Így nem meglepő, hogy az Egységes Oroszország mostani polgármester-jelöltje mindössze a harmadik helyet érte el. Második a letartóztatott polgármester függetlenként indult helyettese lett.

A 31 éves kommunista Roman Grebnyikov 32,74 százalékos eredményt elérve lett a győztes. A részvétel nem érte el a 40 százalékot sem, azonban Oroszországban a közelmúltban a kormánypárt győzelmének elősegítése érdekében eltörölték a részvételi küszöböt. Ennek ellenére a Kreml tervei Volgográdban kudarcot vallottak.

A választási sikert Ivan Melnyikov, a kommunista párt második embere három okkal magyarázta. Egy: a városi választásokon az elmúlt időben a kommunisták stabilan 20 százalék feletti eredményt értek el, ami egy új, fiatal, „gondolkodó“ választói réteg megjelenésének köszönhető. Kettő: Roman Grebnyikov személyes képességei, a volgográdi kommunisták fegyelmezett és kitartó munkája. Három: a hatalommal szemben tapasztalt egyre nagyobb kiábrándultság.

A volgográdi győzelem nagy siker - összegzett Melnyikov. Mindazok sikere, akik értik, ha egy igazi kommunista hatalomra kerül, akkor a nép és nem az elit kezébe kerül az irányítás.