Cikkek
 

Nevessünk együtt Kádárral

Történelem

Kádár János pohárköszöntőt mond. Gorbacsov jobbján Kádár Jánosné, balján Thürmer Gyula, akkor tolmácsként
Kádár János pohárköszöntőt mond. Gorbacsov jobbján Kádár Jánosné, balján Thürmer Gyula, akkor tolmácsként

Az orosz ember a nagyivók közé tartozott a cár idején is, a szocializmusban is. Az orosz történelemben mindig voltak vezetők, akik megpróbálták visszaszorítani az ivást. Lenin prózai egyszerűséggel szétlövette az italraktárt, akkor biztosan nem csábulnak el a katonák. Andropov volt a legbölcsebb, aki utasítást adott: 2 és fél decis üvegben árulják a vodkát! Ha már iszik a dolgozó, legalább kevesebbet igyon! Az üvegecskét kedélyesen "andropovkának" nevezte el a nép.

Gorbacsov vad dühvel rendelt el szinte abszolút tilalmat, s megpróbálta rábírni honfitársait, hogy gyümölcslevet igyanak vodka helyett. Aki próbálta mindkettőt, tudhatja: ég és föld!

A szovjet vezetők igyekeztek szokásaikat a szövetségeseikre is ráerőltetni. Kádár János is hallott róla, sőt a moszkvai rémtörténeteket is elmesélték neki, de nem nagyon tulajdonított neki jelentőséget. Bölcs emberként ezt is elhelyezte a múló vezéri szeszélyek közé.

Igen ám, de 1986 júniusában Gorbacsov főtitkárként, a szovjet párt és állam első embereként jött el Magyarországra. Illett vacsorát adni a tiszteletére, nem is akárhol, hanem a parlament vadásztermében. Milyen az a magyar vacsora, ahol csak gyümölcslevet isznak? Kádár is elszörnyedt a gondolattól, és csak abban engedett, hogy pálinkát ne szolgáljanak fel a pincérek. Maga sem volt pálinkát kedvelő ember, így könnyedén belement a cserébe: barack helyett tokajit! Az első pohárköszöntő előtt mosolyogva odafordult Gorbacsovhoz: nem tudom, hogy Maga - a hite szerint - ihat-e, de én iszom a barátságunkra! Na zdarovje, Gorbacsov elvtárs!

Gorbacsovnak nem sok választása maradt. Vodka ellenes kampány ide, kampány oda, nem illett a házigazdát megsérteni.

Belekóstolt a tokajiba. Vacsora közben azonban, bárhogy is terelte Kádár a témát, Gorbacsov csak előhozakodott kedvenc témájával, az alkoholizmus elleni harccal. Az is olyan, mint a leszokás, eleinte könnyen megy, de könnyű visszaszokni. Gorbacsov ezt nem tudta, s büszkén sorolta a számokat, mennyivel kevesebb vodkát és mennyivel több gyümölcslevet iszik a szovjet dolgozó, na és persze, ennek nyomán mennyivel nő a munkatermelékenység.

Kádár hallgatta-hallgatta, de amikor arról számolt be Mihail Szergejevics, hogy a grúziai és örményországi szőlőültetvényeket is kiirtják, közbevágott: Gorbacsov elvtárs, nem bánom, mit csinálnak a vodkával, de az örmény konyakot hagyják békén! Az örmény konyak is a szocializmus büszkesége.