Cikkek
 

Harcos ifjúsági konferencia

Baloldali Front

A küldöttek szolidaritási látogatása Kádár János sírjánál
A küldöttek szolidaritási látogatása Kádár János sírjánál

Tavalyhoz hasonlóan az idén is hazánkban, Budapesten tartotta a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség az európai és észak-amerikai koordinációs ülését.

Idén ez kiegészült egy lényeges elemmel. A Baloldali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetség, mint a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség tagszervezete volt a házigazda-rendezője a 2007. május 20-án, Budapesten sorra kerülő nemzetközi ifjúsági konferenciának. A rendezvényen első alkalommal adtak találkozót a kelet-európai és a balkáni térség, azaz a volt szocialista országok kommunista és baloldali ifjúsági szervezetei.

Ez a konferencia egy fontos hiányt pótolt a nemzetközi ifjúsági mozgalomban. Olyan szervezetek kerülhettek kapcsolatba a tanácskozás során először a Demokratikus Ifjúsági Világszövetséggel, akik a kelet-európai rendszerváltozások óta kimaradtak a nemzetközi mozgalomból. Magán a konferencián a résztvevő több mint húsz ifjúsági szervezet delegáltjai vettek részt.

Magyar és külföldi baloldali és kommunista szervezetek képviselői tiltakoztak az Európai Unió "antikommunista törekvései" ellen szombat délután a Miniszterelnöki Hivatal épülete előtt. A résztvevők petícióban kérték Gyurcsány Ferencet, hogy a miniszterelnök emelje fel szavát az ilyen megnyilvánulásokkal szemben

A Baloldali Front és a Munkáspárt tagjai, valamint a budapesti Nemzetközi Baloldali Ifjúsági Konferenciára ékezett húsz ország küldöttei azért emelték fel szavukat, mert úgy ítélik meg, hogy Európában egyre erősödik az antikommunizmus.

Tüntetés és petícióátadás a Miniszterelnöki Hivatal előtt
Tüntetés és petícióátadás a Miniszterelnöki Hivatal előtt

Úgy vélik, az EU-ban egyenlőségjelet kívánnak húzni a fasizmus, a náci rendszer borzalmai és a volt szocialista országok múltja között.
A konferencia résztvevői ezért a Miniszterelnöki Hivatal előtt tiltakoztak, majd petíciót adtak át a hivatal egyik munkatársának. Ebben Gyurcsány Ferenctől azt kérik: emelje fel szavát az EU-ban az antikommunista kampány ellen, továbbá kérik az EU-t, hogy ismerje el a szovjet katonák harcának felszabadító voltát, és védje meg a szovjet emlékművet minden tagországban.

A kommunista szervezetek tiltakoztak az ellen is, hogy Csehországban be kívánják tiltani a Kommunista Ifjúsági Szövetséget. Ez a demonstrálók szerint a legalapvetőbb demokratikus jogok lábbal tiprása.

A demonstráción elsőként felszólalt Kalocsai Kinga, a Baloldali Front elnöke. Őt követte Dogan Ergun, a Török Kommunista Ifjúsági Unió elnöke. Felszólalásában kiállt a magyar kommunisták harca mellett. Elmondta, hogy ők is tudják, hogy Magyarország megszenvedte mind a fasizmus borzalmait, mind a kapitalista rendszer gazdasági és politikai elnyomását.

Beszédet mondott Erica Smiley, az Amerikai Egyesült-Államok Ifjúkommunista Szövetségétől.

 A felszólalók a Miniszterelnöki Hivatal előtt
 A felszólalók a Miniszterelnöki Hivatal előtt

A petíció átadása előtt a cseh Kommunista Ifjúsági Unió elnöke, Milan Krajca, szólalt fel. Ő már több tüntetésen is részt vett Magyarországon. Idén februárban ő is részt vett a Munkáspárt és a Baloldali Front tiltakozó demonstrációján, ahol a cseh nagykövetség előtt követeltük, hogy ne tiltsák be a cseh Kommunista Ifjúsági Uniót.

A demonstrációt megelőzően a konferenciára érkezett húsz ország küldöttei szolidaritási látogatást tettek Kádár János sírjánál a Fiumei úti temetőben.

Egy-egy szál vörös szegfűt helyeztek Kádár elvtárs sírhelyére, amit május 2-ra virradóan meggyaláztak.
A tüntetést követően a vörös zászlókat és transzparenseket tartó demonstrálók átvonultak a Szabadság térre, hogy az ott lévő Szovjet Hősi Emlékmű előtt róják le kegyeletüket, ott is egy-egy szál vörös virággal.

Mindhárom eseményen részt vett Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke is.