Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

Még nincs vége!

Mindenképpen akartam írni a rendőrbotrányról, hiszen a mi biztonságunkról van szó! Ezt a részt péntektől vasárnapig háromszor írtam át, ahogy a helyzet kulminálódott. Eleinte úgy tűnt, hogy Gyurcsány nem enged, nem rúg ki senkit, függetlenül attól, hogy mi történik a rendőrségen. Hát igen! Öt rendőr megerőszakol egy 21 éves nőt. Tucatnyi megvesztegetett autópálya-rendőrt vesznek őrizetbe Borsodban. Helyszínelés után a Széna téri OTP-ből pénzt lop egy rendőr. Nagyon úgy néz ki, hogy rendőr volt a móri ügy most elfogott harmadik gyanúsítottja is. Az őszi zavargások túlkapásai miatt negyven rendőr is eljárás alatt van. A hét végén azonban megmozdult a politikai talaj. A miniszterelnök eleinte csak az országos és fővárosi főkapitány eltávolítására szánta el magát, aztán vasárnap hullott Petrétei miniszter feje is. Az utóbbi időben Gyurcsányék egyre több személyi kérdésben kénytelenek engedni. Ismerve a felhalmozott bajokat, egy miniszter cseréje nem oldja meg a gondot. A baj feljebb van, és a változás oda is el fog jutni!

Reform-becsapás

A szocialista rendszerben az egyik kedvenc szavunk volt a reform. Büszkék voltunk 1968-ra, a gazdasági reformra, és melegség öntötte el a szívünket, amikor más szocialista országokhoz mértünk magunkat. A reform nálunk valami bátrat, újat, lelkesítőt jelentett. Tekintettel arra, hogy a magyar választópolgárok zöme élt a szocializmusban is, érthető, hogy a Gyurcsány-kormány miért él vissza a reformhoz tapadó érzéseinkkel. Igen, Gyurcsány úr és egészségügyi minisztere azt sugallja az embereknek, hogy az egészségügyben reform megy végbe, vagyis valami jó, aminek voltaképpen örülnünk kellene.
Sajnos, sokan vannak, akik ezt így is fogadják el. Legyünk óvatosabbak! A Gyurcsány-kormány tényleg becsap bennünket, s nem csak akkor, amikor be is vallja. Az egészségügyben nem reform megy végbe, nem a jelenlegi rendszer javítása a kérdés, hanem egy olyan új rendszert hoznak létre, amelyben egyetlen egy szempont van, a profit. Ez nem reform, hanem pusztítás, rombolás.

Belarusz kérdések

A múlt héten két napot Belaruszban töltöttem, Büszkén mondom, hogy a Belarusz Állami Egyetem hívott meg előadásra. Mi érdekli őket? Nos, Magyarország tapasztalatai az euróatlanti integrálódásban, magyarul a NATO- és az EU-tagság.
Elmondtam, hogy éltük meg, hogyan éljük meg a mindennapokban. Nem szeretek külföldön rosszat mondani Magyarországról. De, tessék megmondani, mit lehet válaszolni arra a kérdésre, hogy mivel támogatják Magyarországon a fiatalok családalapítását, milyen nemzeti érdekeink fűződnek az afganisztáni háborúhoz, hova lett a Globus, az Ikarusz?
magyar gyorsétterem?
Azt írja az újság, hogy jön a gyorséttermek új nemzedéke. Igaz, ami igaz, manapság nincs idő órákat ücsörögni egy étteremben. A gyors- éttermek korát éljük. Ez is egy szakma, ráadásul nagyon komoly. De nem megtanulhatatlan. Kínában annak idején megjelent a McDonald's és még néhány más multi. Aztán akadt egy kínai cég, amelyik elkezdte utánozni a multikat. Tönkrement. A második már okosabb volt. Pontosan lemásolta a nyugati vállalatirányítási módszereket, de az ételkínálatba belecsempészte a kínai ízeket. Győzött. Ma a kínai gyorsérkeztetési piacnak csak 5 százalékát uralják a multik. A többi kínai. Nálunk a McDonald's tavaly 32 milliárd forintot keresett, és magyar vetélytársa nincs. Miért nincs? Egyszerűen nem hiszem el, hogy a magyar fiatalok nem ennének szívesebben igazi magyar fasírtot az egyen- burger helyett. Mi lenne, ha a magyar állam, mondjuk, támogatná az ilyen vállalkozásokat?

Sarkozy -Sárközy

Az új francia elnök - bármilyen furcsán is hangzik - francia. Legfeljebb az mondható el róla, amit az orosz újságok írnak: magyar-zsidó származású francia politikus. Persze, ilyet mifelénk nem illik mondani, de egy biztos: magyarnak nevezni enyhe túlzás. Nem itt nőtt fel, nem beszél magyarul, sehol se hallottam, hogy magyarságával hozakodott volna elő. A szoc-liberális propaganda előszeretettel igyekszik belőle magyart csinálni, ezzel bizonyítva, hogy akármi lehet a magyar ember fiából, még egy nagy ország első embere is. Mindenki mindenkit igyekszik überelni, adva a jól értesültet. Nem kell, fölösleges, sőt ízléstelen. Lehet, hogy az új francia elnököt még zavarja is. Végül is, nem biztos, hogy túl jó ajánlólevél, ha valaki gyarmatokon született. Magyarország hírnevét ez nem öregbíti, barátunk se lesz több. A szoc-liberális propaganda jobban tenné, ha figyelmeztetné gazdáit: Magyarországot mai teljesítménye alapján ítélik meg. Legyünk büszkék azokra, akik itt születtek és itt csináltak karriert. Itt boldogulni, itt megélni, itt érni el eredményt, még ha annak nem is megy híre messze, az teljesítmény, sőt hősiesség.

Thürmer Gyula