Cikkek
 

KB-képviselők, előre!

Pártélet

A Munkáspárt szervezeteiben folyik a "KB-megbízottak" kiválasztása. Ez a rövidítés azt jelenti, hogy a Központi Bizottság minden egyes választókerületbe kiválasztja a képviselőjét, a megbízottját. A kiválasztás természetesen együtt történik a megyei elnökségekkel. Ennek a 176 embernek három feladat megoldására kell készen lennie. Először, előfizetőket kell gyűjteni a Szabadságnak. Másodszor, biztosítania kell a Munkáspárt jelenlétét, szerveznie kell a pártot az adott térségben. Harmadszor, indulnia kell jelöltként a következő parlamenti választásokon.

Szabadság-terjesztő, pártszervező, képviselőjelölt

Rögtön ki kell mondanunk, hogy nem sok olyan ember van, aki most és itt mind a három feladatot el tudja látni. Ez nem baj! Időnk még van, tudjuk, hogy mire van szükségünk, tehát azt is tudjuk, hogy milyen irányban kell dolgozni. Nézzük a részleteket!

Van, aki azt mondja, hogy a Szabadság terjesztése piti feladat, nyerésre esélyes jelöltek kellenek, nem harcoló pártmunkások. Nem így van! Az az ember, aki hajlandó idejét feláldozni, és képes más embereket legalább arról meggyőzni, hogy fizessenek elő a Szabadságra, az sokkal többre is képes. Aki viszont már most nem ér rá, aki nem képes másokat maga mellé állítani, arra nem lehet számítani a választásokon sem. Egyébként is végleg le kell számolni az illúzióval, hogy munkáspárti jelölt egyéniben bejuthat a parlamentbe. Nem juthat be, nem azért, mert rosszabb, mint a többiek, hanem azért, mert a mai választási rendszer a gazdagoknak és a nagy pártoknak van kitalálva.

Mit jelent a politikai jelenlét? Nos, azt, hogy a KB-képviselő időről -időre körbe néz a választókerületben, ismerkedik az emberekkel. A Munkáspárt időről-időre állást foglal valamilyen fontos helyi kérdésben, és a KB-képviselő útján megszervezi, hogy az állásfoglalás bekerüljön a helyi médiába. Lehet könyvbemutatót szervezni a Balszemmel című Thürmer-könyv bemutatására. A politikai jelenlét azt is jelenti, hogy a megyei vezetőkkel együtt a KB-képviselő bejelentkezik a térség polgármestereihez és bemutatkozik. Felveszi a kapcsolatot a térség politikai pártjaival, társadalmi szervezeteivel.

Jelenti azt is, hogy az interneten és a helyi sajtóban figyelemmel kíséri a térség eseményeit, és jelzi a Központi Bizottságnak.
Azokban a választókerületekben viszonylag könnyű, ahol van munkáspárti szervezet? Nehéz ott, ahol nincs. A választókerületek többsége ma ilyen. Ez igazi kihívás, igazi feladat. Az az ember, aki a megyei vezetés segítségével képes előfizetőket szerezni, képes a párt politikai jelenlétét biztosítani, abból szinte biztosan jó képviselőjelölt lesz.

A harmadik feladat, amire a KB-képviselőt fel kell készítenünk, ez az országgyűlési választásokon való részvétel. Van, ahol újra a régi hibát követik el. Úgy gondolják, hogy találtak egy nagyon jó személyiséget, aki tuti képviselőjelölt lesz, de a másik két feladatot nem bízzák rá, mert félnek elveszíteni. Ez így nem helyes. A párt jelöltjeinek tisztában kell lenniük a párt feladataival, részt kell venniük a munkában. Aki csak távolról szemléli a pártot, az többnyire előbb vagy utóbb, de elhagyja a pártot. Nekünk valóságos jelöltek kellenek, épkézláb emberek, akik néhány éven át megismerik a térséget. Ha ezt meg tudjuk teremteni, akkor a kopogtató-cédulagyűjtés sokkal egyszerűbb feladat lesz.

Ki dolgozik jól?

Hol dolgoznak jól a megyei elnökségek? Ott, ahol tudják, hogy öt választókerületbe öt ember kell. Megnézik, hogy kik vannak jelenleg a pártban, kik voltak tavaly képviselőjelöltek, kik vannak a fiatalok között, kik jöhetnek szóba a párttagok családtagjai közül? Ha mindezt végignézték, ki lehet választani, azokat az embereket, akikkel dolgozni kell. Senki sem született KB-képviselő. A közös dolgunk az, hogy KB-képviselőt faragjunk az erre alkalmas emberekből.

A KB-képviselők felkészítéséhez pontos tervet kell kidolgozni. Szerepeltetni kell őket a Munkáspárt rendezvényein, a Nőnaptól kezdve a lakossági fórumokig. Kérni kell őket, hogy írjanak cikket a Szabadságnak a térség gondjairól. Indítani kell őket az időközi választásokon, amelyekből egyre több lesz. Mozgatni kell őket a népszavazási aláírásgyűjtésben. A Munkáspárt vezetésével együttműködve fokozatosan szerepeltetni kell őket az országos rendezvényeken. Be kell vonni őket a párt elnöke vidéki látogatásainak előkészítésébe és lebonyolításába! Lehetőség van bőven, csak csinálni kell!

Ki az alkalmas?

Ki az alkalmas? Az, aki hajlandó fegyelmezetten dolgozni. Nem csak négy év múlva, hanem most és négy éven át. A jelölt lehetőleg fiatal legyen. Az elmúlt évek megmutatták, hogy fiataljainkra számíthatunk.

Okosan kell velük dolgozni. Ha a tehetetlenségünket és szervezetlenségünket látják, nem szívesen vállalnak feladatot. Nem minden fiatal képes a hármas feladat elvégzésre. Készítsük őket fel, segítsük őket! A KB-képviselőnek részt kell vállalni az anyagi terhekben is. Most nincs pénz arra, hogy a párt fizesse az útiköltséget és sok minden mást. Reméljük, hogy ez az állapot nem marad örök, de ma ez van.

A KB-képviselőről pontos nyilvántartást kell vezetnünk. Ott, ahol nem képesek kitölteni egy adatlapot félév alatt, ott biztosan baj van. A megyei elnökségek dolga rendet tenni. A tavalyi kongresszuson mindannyian letettük a nagyesküt, hogy fegyelmezett és jól szervezett pártot teremtünk. A KB-képviselők fokozatosan a párt legfontosabb személyiségeivé lépnek elő. Ők fogják a pártot a frontvonalban képviselni. Ők lesznek a tőke elleni küzdelem élvonalában.

Ők lehetnek a párt hősei, ha jól végzik munkájukat, és ha mi segítünk. KB-képviselők, előre!