Cikkek
 

Megvédjük Kádár János emlékét
Szolidaritási üzenetek

Pártélet

Mind a Magyar Kommunista Munkáspárt, mind a párt ifjúsági szervezete, a Baloldali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetség szétküldte a tájékoztatást angolul a testvérpártoknak, baráti szervezeteknek a május 2-án, a Kerepesi úti temetőben történtekről.

Sok-sok országból érkezett szolidaritási nyilatkozat. A görög kommunisták felhívással fordultak a mozgalomhoz, hogy egy közös nyilatkozattal ítéljék el ezt a barbár tettet, közösen lépjünk fel az antikommunista jelenségek ellen.

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül szeretnénk három szolidaritási nyilatkozatot bemutatni a sokból.

Az Európai Baloldali Párt - melynek a Munkáspárt az alapító tagja - Végrehajtó Bizottsága szintén közleményben tiltakozott Kádár János sírjának meggyalázása ellen. Mint mondják: „Másrészről Kádár János politikai helyzete végett a magyar és nemzetközi munkásmozgalom történelmében, a sírja ellen elkövetett vandalizmust és a kísérletet arra, hogy kitöröljék őt a történelemből, mi nem tudjuk és nem is fogjuk elfogadni.“

A nepáli kommunisták ez írták: „Ez az eset felháborító, Teljes Nepál Nemzeti Szabad Diák Unió mélyen elítéli ezt, és elítéljük ennek megtörténése miatt a magyar kormányt is, aki politikájával hibás az esemény megtörténte miatt.“

„Az európai antikommunizmus megnyilvánulásai ellen küzdünk, ami Európában gátolja a szabadságot, a demokráciát és a szabad kifejezést. Ezért szolidaritást vállalunk a magyar elvtársakkal“- írták a francia elvtársak.