Cikkek
 

Több városi orvost a falvakba - Kínában

Külföld

Új lap - 1

Gao Qiang kínai egészségügyi miniszter a minap kifejezésre juttatta: idén Kína több városi orvost küld a falvakba a parasztok megsegítésére, s ezzel fokozatosan megoldódhat a szakemberek és az orvosi felszerelések jelenlegi egyenlőtlen eloszlása a városok és a falvak között.

A kínai szakemberek és az orvosi felszerelések 80%-a különböző városokba koncentrálódik. Annak érdekében, hogy ezen a helyzeten javítani tudjanak közel öt esztendőn át csaknem 30 milliárd jüant fognak a vidéki egészségügyi létesítmények, berendezések építésére fordítani. 2005 óta a kínai egészségügyi intézmények több mint 10 ezer városi orvost irányítottak a falvakba, hogy ott a helybélieket szakképzésben részesítsék, és a rászorulókon segítsenek.

A falusi orvosok szakképzése mellett a kormány azt szeretné elérni, hogy a városokban működő állami kórházak orvosai időközönként a falvakban segítsenek. Gao Qiang kínai egészségügyi miniszter erről a következőket mondta.

"A falusi kórházakba, a hagyományos kínai gyógykezeléssel orvosló kórházakba és több mint 1300 rendelőbe tízezer orvost küldtünk, akik korábban összesen 518 nagyobb és közepes városi kórházban dolgoztak. Az utóbbi két évben több mint kétmillió paraszt részesült orvosi segítségnyújtásban, és több mint 560 ezer helybéli orvos vett részt szakképzésben. Ennek köszönhetően emelkedett a különböző települések technikai színvonala is."

A kínai kormány anyagilag is ösztönzi, és megjutalmazza az érintett városi orvosokat. Így például a szakmai előmenetelük kapcsán, az elismerések átadásakor, vagy amikor továbbképzésben részesülhetnek, azok az orvosok élveznek elsőbbséget, akik a falvakban szolgáltak.