Cikkek
 

Új kínai nagykövet Budapesten

Külföld

Új lap - 1

Április elején adta át megbízó levelét Zhang Chunxiang, a Kínai Népköztársaság új budapesti nagykövete. A nagykövet Zhu Zushou helyére érkezett, aki az elmúlt években képviselte hazáját Magyarországon. Zhang Chunxiang sikeres pakisztáni küldetés után vette a budapesti képviselet vezetését.

Az elmúlt években a magyar-kínai kapcsolatok jelentős fejlődésen mentek át. Medgyessy Péter, a 2002-ben hatalomra került MSZP-SZDSZ kormány fejeként 44 év után az első magyar miniszterelnök volt, aki ellátogatott Kínába. 2005 szeptemberében Gyurcsány Ferenc is Kína vendége volt, ezzel mindkét irányban rendszeressé vált a felsőszintű érintkezés. Kína államfője, aki egyben a Kínai Kommunista Párt főtitkára is, Hu Jintao 2004. júniusában érkezett Magyarországra, és tárgyalt az ország vezetőivel.

Zhang Chunxiang, a Kínai Népköztársaság
Zhang Chunxiang, a Kínai Népköztársaság
új budapesti nagykövete

A nagy pártok közül az MSZP lépte a legnagyobbat a pártközi kapcsolatok terén is. Az MSZP és a Kínai KP között rendszeres kapcsolat van. A korábbi elnök, Hiller István is járt Kínában.
A Fidesz részéről is van érdeklődés, de Orbán Viktor mindezidáig nem ment el Kínába.
Az új nagykövetre is felelős feladat vár. A közeljövőben Budapestre látogat Wu Bangguo, a Kínai Népi Kongresszus Állandó Bizottságának elnöke, aki lényegében a második legfontosabb személyiség a kínai párt- és állami vezetésben.

Budapesti diplomáciai források szerint Gyurcsány miniszterelnök is Kínába készül szeptemberben.
A kínai fél tisztában van Magyarország lehetőségeivel. Elégedett azzal, hogy Magyarország tartja magát az egy Kína elvéhez, azaz nem ismeri el önálló államként Tajvant. A kínai vezetők magyarországi látogatásai során ugyan megtűrik a Kína-ellenes tüntetéseket, de ennek nincs érdemi kihatása a kapcsolatokra. A magyar vezetők ugyan rendre szóba hozzák az "emberi jogi kérdések" ügyét, de a kínai fél gyorsan túllép az ügyön.

A kereskedelem a két ország között gyorsan nő, de magyar oldalon van mit dolgozni, hiszen 2006-ban hazánk 3 milliárd euró értékben importált Kínából, de csak 0,6 milliárd euró értékben exportált. A magyar vezetés dédelgetett vágya, hogy Magyarország Kína számára kelet-európai logisztikai bázis legyen. Ami ebből igazán reális, azt a kínaiak már elérték. A kínai tőke uralja a gyorsétkeztetési piac, a ruházati forgalom jelentős részét. Kína saját bankkal rendelkezik Magyarországon. Gazdaságilag és lassanként politikailag is kezelendő kérdést jelent a magyarországi kínai gazdasági jelenlét. Az olcsó kínai árukkal és szolgáltatásokkal a magyar kis- és középvállalkozók nem tudnak versenyezni. A magyar kis- és középvállalatok tőke- és helyismeret hiányában gyakorlatilag nem tudnak eljutni Kínába. A magyar állami támogatás ezen a téren sem elegendő.

A magyar-kínai kapcsolatok szerény, de fontos részét teszi ki a Munkáspárt és a Kínai KP viszonya. Thürmer Gyula rendszeres vendég Pekingben. A Munkáspárt jelentős munkát végez magyar és kínai üzletemberek közötti kapcsolatok megteremtésében. A Munkáspárt tavaly sikeres fotókiállítással emlékezett meg a Kínai KP megalakulásának 80. évfordulójáról.