Cikkek
 

"Leküldhet gyufáért!"

Történelem

Új lap - 1

Kádár János és Kim Il Sung, a KNDK vezetője egyidősek voltak. Kim Il Sung, vagy ahogyan korábban írtuk, Kim Ir Szen, egyaránt 1912-ben születtek. A koreai államférfi április 15-én, Kádár János május 26-án.

 Kim Il Sung és Kádár János Budapesten 1984-ben
 Kim Il Sung és Kádár János Budapesten 1984-ben

 A magyar-KNDK viszony évtizedeken át meglehetősen feszült volt. Az 50-es években magyar önkéntesek is segítették a koreai nép USA-ellenes harcát, sőt egy egész magyar kórház is létesült. Az 1960-as évektől azonban megromlott a szovjet-koreai viszony. A szovjet vezetés nem nézte jó szemmel a politikai és ideológiai kérdésekben önálló utat járó koreai politikát. Ahogy ez akkoriban szokás volt, a szovjet-koreai összeveszésből mindjárt az lett, hogy megromlott a magyar-KNDK viszony is, noha kifejezetten kétoldalú alapon semmi ok nem volt a veszekedésre.

Az 1980-as évekre ez a helyzet tarthatatlanná vált. Kádár János, az MSZMP főtitkára sem tudott kitérni a koreai kezdeményezés elől, és ‘84 júniusában Budapesten fogadták Kim Il Sungot. Több évtizedes fagyos viszony után, vajon miről lehet beszélni a kocsiban? Ez a kérdés gyötörte Kádár Jánost, amikor a koreai vezető elé ment. Végül Kádár megtalálta a józan paraszti megoldást. Maga áprilisi, én meg májusi vagyok! -fordult a nem kevésbé tanácstalan Kim Il Sunghoz. Leküldhet engem gyufáért! Mondta Kádár már mosolyogva. A tolmács fordított, de Kim Il Sung nem értette a szokatlan magyar mondást. A beszélgetés azonban elindult, s ez volt a lényeg.

Igaz, a koreai szakértők még sok álmatlan éjszakát töltöttek annak megfejtésével, vajon milyen rafinált kódolt üzenetet fogalmazott meg Kádár, ami egy pillanat alatt enyhülést eredményezett a két nagy ember viszonyában.

Kim Il Sung 1912. április 15-én született. Kim Ir Szen Kim Szong Dzsu néven látta meg a napvilágot Phenjan közelében egy parasztcsalád három fia közül a legidősebbként. A család a japán megszállók elől Kínába menekült, Kim itt járt iskolába. Forradalmi tevékenység miatt 17 évesen letartóztatták, szabadulása után japán-ellenes gerilla csoportokban harcolt.
1931-ben lépett be a Koreai Kommunista Pártba. Mandzsúria japán megszállása után partizáncsapatot szervezett, mely vezetésével népi-forradalmi hadsereggé fejlődött, s számos csapást mért a megszállókra. 1948-tól a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság minisztertanácsának az elnöke, 1949-től a Koreai Munkapárt elnöke. Ő volt az 1950-1953-as koreai háború idején a néphadsereg főparancsnoka. 1972-től államelnök.
Kétszer járt Magyarországon: 1956 júniusában és 1984-ben.
1994. július 8-án szívroham következtében hunyt el. Holttestét mauzóleumban helyezték el.