Cikkek
 

Korea: történelmi folyamatosság és megújulás

Történelem

Új lap - 1

A Koreai Népi Demokratikus Köztárságban az idei tavasz a nagy ünnepek időszaka. Április 15-én rendre megemlékeznek a Nap Ünnepéről, azaz Kim Il Sung születésének évfordulójáról. Az idei ünnep kiemelkedik, hiszen ebben az évben 95 éve annak, hogy megszületett a koreai nép legendás személyisége.

A nyugati országokban gyakran fogadják értetlenséggel, hogy milyen kultusz veszi körbe Kim Il Sung személyét még ma is. Pedig az ok egyszerű. Kim Il Sung a japánok, majd az amerikaiak elleni felszabadító háború tényleges vezetője. A koreai nép tudja, hogy mit köszönhet vezetőjének. Tudják azt is, hogy az ő nevéhez kötődik a Koreai Munkapárt megalakítása, a Koreai Néphadsereg létrehozása, sőt a szocialista KNDK megszervezése is. Az egykori vezető nem egyszerűen történelmi hős, személye ma is összeköti a koreai társadalom tagjait.

A történelmi folyamatosságot testesíti meg a KNDK többszázezer katonájának is, akik éppen ezekben a napokban ünneplik hadseregük megalapításának 75. évfordulóját. Munkával ünneplik, hiszen ma is nagy rész jut rájuk az ország építésében, a fiatalság nevelésében, a társadalom megannyi gondjának megoldásában.