Cikkek
 

Mit mondtunk, mit cselekedtünk - 2007. január - május
Az egészségre ártalmas munkakörökben dolgozók 36 órás munkahetéről

Állásfoglalások

Új lap - 1

Vegyipari, és gyógyszeripari cégek nyomására ismét napirendre került az egészségre ártalmas munkakörökben dolgozók, kedvezményes 36 órás munkahétről szóló jogszabályának megváltoztatása. Az érdekelt cégek a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumon keresztül próbálják meg átverni a 40 órás munkahétre vonatkozó igényeiket.

A kórházi laboratóriumokban, a kohászatban, a fémfeldolgozókban, a gépipari öntödékben, és a vegyipar szinte egész területén ma is többnyire egészségre káros, nemritkán rákkeltő anyagokkal dolgoznak. A kisebb vállalkozásoknál még rosszabb a helyzet, a dolgozót nem védi kollektív szerződés, a cég igen keveset, vagy semmit nem költ a munkásainak egészségvédelme érdekében. A háttérben meghúzódó cégek valódi érdeke a profit fokozása. Tehát kevesebb emberrel több munkát elvégeztetni, változatlan körülmények között. Ebben érdekelt Gyurcsány Ferenc egyik cége is, a Magyaróvári Timföld és Műkorund Rt (Motim Rt), melynek korábbi privatizálása ma sem tisztázott körülmények között történt.

A Munkáspárt a leghatározottabban elutasít minden olyan törekvést, mely a kedvezményes munkaidő megszüntetésére vonatkozna, követeli a dolgozók fokozottabb védelmét, és erre szólítja fel a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium illetékeseit is.

Az elnökség állásfoglalása - 2007. március 27.