Cikkek
 

Vizitdíjas nyomor

Belpolitika

Új lap - 1

Vizitdíjjal kel fel a nap sok-sok betegnek a kecskeméti Nyíri úti kórház rendelőintézetében. Ember ember hátán a folyosókon. A 300 forintos nyugtákért hosszú sorokban állnak, akárcsak 1946-47-ben, amikor csak jegyre kaphatott kenyeret, lisztet, zsírt és cukrot a magyar dolgozó. A háború utáni nyomorúság ma visszaköszön a vizitdíjjal.

A mi bőrünkre találták ki - hallom egy férfitól, aki öt naponként jár vérsűrűség-mérésre. Egyszer fizet a háziorvosánál, egyszer meg a szakrendelésen. Mellette fiatal nő vonja az ölébe lázas kislányát. Fanni 2 éves, 39 fokos a láza, és az anya csak találgathatja, mikor kerül sorra a tüdőgyulladás gyanújával mellkas-átvilágításra beutalt gyermekével.

ELÕBB FIZETNI, AZTÁN GYÓGYULNI!

Hatos Istvánné 86 éves édesanyja már kidőlt volna a sorból, ha nem áll be helyette a lánya.
Az onkoradiológián Domonics Józsefné bármerre néz, mindenfelé embertömeget lát. Körmölnek az egészségügyiek, töltögetik a nyugtákat, mint valami hivatalban. A belgyógyászaton Mócza Antallal találkozom. Szívkoszorúér-elfajulással operálták Debrecenben. Nem érti, hogy kinek hasznos 300 forintért ennyit ácsorogtatni a betegeket? Ellenőrző vizsgálatra vár, már több óra óta. Az izsáki Tamás Lajos az egészségügyi reformnak eddig csak a rossz oldalát tapasztalta: - Orvosnak és betegnek egyaránt kimerítő. Bóna Lajosné, nyugdíjas főkönyvelő sem tesz lakatot a szájára, amikor ezt mondja: - Ha Horváth Ágnes államtitkárnak is végig kellene járnia ezt a tortúrát, amit mi végigjárunk, azt hiszem, másképpen beszélne. A távozott Molnár Lajos egészségügyi miniszter helyébe már csak rosszabb jöhet! Azért is gondolom így, mert ma már a pénzbehajtás az első és nem a gyógyítás.

Van olyan ismerősöm, aki 2008 májusára kapott beutalót csontsűrűség-vizsgálatra. Addig meg is halhat.
Szoronganak a betegek a szakrendelőkkel szomszédos megyei kórházban is, amelynek jelentősen csökkenhet a teljesítménye.
Ennek nem a kapacitás- vagy az orvoshiány az oka. Nem lesz elég pénz a műtétekre. Így a betegeknek hosszú ideig kell várakozniuk, hogy a tervezett operációkat az orvosok elvégezhessék. Ha egyáltalán kibírják addig!

Riport és fotó: Kohl Antal