Cikkek
 

A baloldaliságot a baloldalon kell keresni
Thürmer Gyula könyvének bemutatója

Pártélet

Új lap - 1

Ajánlom a könyvet, azoknak a kiábrándult MSZP-seknek is, akik rájöttek arra, hogy a baloldaliságot a baloldalon kell keresni, akik az igazságra kíváncsiak, de azoknak is, akik, úgy akarnak a politikáról olvasni, hogy közben szórakoznak is - mondta a Munkáspárt elnöke a Balszemmel című kötetének bemutatójaként április 18-án tartott budapesti sajtótájékoztatón.

A könyvbemutatón a hazai sajtó képviselői mellett, jelen voltak érdeklődők, s a Központi Bizottság több budapesti tagja. Számos külföldi vendég is megtisztelte az eseményt, így Dmitro Tkacs, Ukrajna nagykövete, Blas Nabel Perez, a Kubai Köztársaság ideiglenes ügyvivője, Juan Antonio Rodrigez Guaje, a Venezuelai Bolivári Köztársaság ügyvivője, Hassan Hijazi, a libanoni nagykövetség misszióvezetője, Vjacseszlav Bugakov, az Oroszországi Föderáció nagykövetségének tanácsosa., Aliaksandr Khainouski, a Belarusz köztársaság konzulja, Nguyl Viet Canh, a Vietnami Szocialista Köztársaság nagykövetségének tanácsosa és Valentyina Nenyita, a Moldáv Kötársaság titkára.

THÜRMER GYULA DEDIKÁLJA A KÖNYVÉT

A könyvpremiert Székely Péter nyitotta meg. Vajda János, a Kiadó nevében a könyv létrejöttének előzményeiről szólt, s elmondta, hogy a mozgalmi terjesztésen túl a kötet már jelen van a nyilvános könyvterjesztésben is. A bemutató hangulatos elemeként Fogarasi Zsuzsa és Nagy János olvastak fel jellegzetes szemelvényeket a politikai naplóból. Ezek után a jelen lévők értették Thürmer Gyula megjegyzését, hogy - miután köszönetet mondott a publicisztikák és a könyv létrejöttében közreműködőknek - megköszönte az inspirációt minden magyar politikusnak is. Az ő provincializmusuk, butaságuk és szűklátókörűségük nélkül nem születhettek volna meg az írások - mondta. A Balszemmel rovat folytatódik A Szabadság hasábjain, és a kötetnek is lesz folytatása.

A jelenlévő újságírók körében feltűnő érdeklődést váltott ki, amikor Thürmer Gyula bejelentette: dolgozik politikai memoárjának megírásán is. Elérkezett az idő, hogy megírja jelentős hazai és külföldi személyiségekkel való találkozóinak történetét. Írni fog Gorbacsovval, Csiang- Cö Minnel való négyszemközti beszélgetéséről, vagy a KGB vezetőjével történt moszkvai találkozójáról. A könyv arról is szólni fog, hogy lehetett volna más utat választani 1987-ben, '90-ben, '91-ben, vagy akár l999-ben. A könyv azt is megmutatja majd, hogy a történelmi útelágazásoknál is kétfelé lehet menni, és nem biztos, hogy az a megfelelő út, amelyik jobbra vezet - mondta Thürmer Gyula az újságíróknak.

Az új Szabadságban indította útjára Thürmer Gyula a Balszemmel című rovatát. A rovat a visszhangok szerint az olvasók egyik kedvencévé vált. A magyar politika mostani válságának időszakában sokan kapaszkodónak tekintették ezeket az írásokat a káoszban való eligazodáshoz.
Egyetértők és vitázók egyaránt fölfigyeltek e gondolatokra. Talán éppen azért, mert a Munkáspárt elnökének írásaiban egy saját hangú, s önmagához következetes állásponttal találkoznak.

Az első 33 hét írásait most egy gyűjteményes kötetben is kiadta a Munkáspárt. A könyvet jó szívvel ajánlhatjuk mindazok figyelmébe, akiket érdekel a politikai események mögé is tekintő, kommunista és egyúttal nemzeti nézőpontú értékelés.

A könyvet 3000 példányban jelentettük meg. A pártszervezetektől pedig azt kérjük, vállalják mintegy 1000 példány terjesztését, eladását a környezetükben. A könyv eladási ára 500 forint. Azt szeretnénk, ha a befolyó összegből folytatni tudnánk a sorozat kiadását.

(Szerkesztők: Botta Melinda, Vajda János. Borítóterv: Kósa Zoltán Erik)