Cikkek
 

Igazságot a Posada-ügyben

Lapszemle


Komoly lépéseket tervez a kubai nép, miután az amerikai bíróság óvadékkel szabadlábra akarja helyezni Luis Posada Carrilest, teljesen figyelmen kívül hagyva Venezuela kiadatási kérelmét, hogy perbe foghassák terrorizmus vádjával.

Ez a hír nagy felháborodást keltett Kubában, különösen az 1976-os barbadosi katasztrófa (aminek értelmi szerzője bevallottan Posada Carriles volt) áldozatainak rokonai között.

Szintén ő a felelős az 1997-es havannai hotelekben elkövetett robbantássorozatért, melyek közül az egyikben meghalt egy olasz turista, illetve egy sor, Floridában kitervelt merényletért, melyek összesen 3000 kubai életét követelték.

Fidel Castro a barbadosi katasztrófa után azt mondta, "ha erős és határozott emberek kiáltanak, az igazságtalanság meg fog remegni". Az áldozatok hozzátartozói követelik az amerikai kormánytól, hogy hagyják abba a terrorista védelmét, és tartsák be a nemzetközi megállapodásokat.

Több jeles személyiség is az ügy mellé állt, Howard Zinn a bostoni egyetem professzora azt nyilatkozta a kubai tévének, igen furcsa, hogy Amerika a terror ellenes harc közepette terroristákat védelmez, és kubai pacifistákat tart nyolc éve börtönben.

Eközben Jose Pertierra, a venezuelai kiadatási kérelmet képviselő ügyvéd úgy nyilatkozott, ha a világ felől jövő nyomás továbbra is ilyen nagy lesz, Amerikának hamar igencsak terhessé fog válni egy ekkora botrány a terrorizmus elleni harc közepén - írja a Prensa Latina.