Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel


Balszemmel

Nem szeretem Kóka Jánost

Nem szeretem Kóka Jánost. Nem a fellengzős, pökhendi stílusáért. Az sem érdekel, hogy külföldről hozatja az öltönyeit, és lesír róla a gazdagság. Elvégre is, nem munkáspolitikust játszik, hanem a feltört, sikeres magyar nagytőkét testesíti meg. Nekem az nem tetszik, amit Kóka úr és MSZP-s párja, Gyurcsány úr megtestesítenek. Ha nem venné valaki észre, elmondom: ez a magyar nagytőke. Nem a gürcölő boltos, nem a tönk szélén álló magyar ruhagyáros, még csak nem is a saját erejéből egzisztenciát teremtő patikus. Ez a nagytőke. Nem tetszenek, mert tudom, hogy a magyar nagytőke hogyan született. Hogyan használták ki az Antall-időszak laza törvényeit azok, akik "jó időben jó helyen" voltak. Nem tetszenek, mert tudom: nehéz idők jönnek. A nagytőke most azt teszi, amit se Horthy Miklós, se Antall József idején nem tett meg: maga irányítja az országot. A nagytőke azért veszi kézbe maga a politikai hatalmat, mert már nem bízik saját embereiben. Nem bízik a miniszterekben, parlamenti képviselőkben, hogy lesz erejük könyörtelenül eladni az egészségügyet, és bevezetni a több biztosítós rendszert. Ők most érzelmek nélkül pusztulásba küldik a magyar kis- és középvállalkozókat, elnyomják a munkavállalók elégedetlenségét, eladják azt, ami még pénzzé tehető.  Ezért nem szeretem Kóka Jánost, és hozzáteszem, Gyurcsány Ferencet sem.

Hülyék azért nem vagyunk

Akarod, hogy jó kórházban jó orvos gyógyítson? Persze, hogy akarom. Hülye azért nem vagyok, ahogyan az egyik multicég reklámja mondja. Minden normális ember ezt akarja, sőt - aki tud - fizetni is hajlandó az egészségéért. Ez a több biztosítós rendszer érzelmi trükkje. Az a kábítószer, amellyel azt akarják lenyeletni az emberekkel, amit tiszta fejjel nem fogadnának el. Mi a lényeg? A mai rendszerben mindenki a jövedelme szerint fizet valamennyit az egészségbiztosító kasszába, és a szükségletétől, betegségétől függően kap vissza a kasszából. Ez a szolidaritás elve. Ez nekünk jó, a tőkésnek nem jó, mert kevés haszna van belőle.

Az új rendszerben szintén mindenki fizet. Lényegében itt is a jövedelmétől függően, hiszen akinek több van, az vállalhatja, hogy többet fizet. A nagy különbség ott van, hogy nem szükségleteinktől, azaz betegségünktől függően kapunk vissza, hanem a befizetett pénz mértékében. Persze, a mi kis magyar államunk rohadtul humánus, ezért lesz egy minimális csomag, amit minden biztosított megkap. Valószínűleg az életmentés is jár majd mindenkinek, de erre azért ne tessenek a jövőjüket bazírozni.

A tőkés számítása egyszerű és ezért mocskos, becstelen. Az egészségügyi piacon ezermilliárd forint forog. A kiegészítő biztosításokkal százmilliárdot lehet beszedni. Hogyan lehet ezt a pénzt megszerezni? Nos, a szegényeket ki kell szorítani a rendszerből! Túl sokat betegeskednek, sokszor mennek orvoshoz, sokba kerülnek, de keveset fizetnek. Akkor változtassuk meg a rendszert! Mondjuk azt, hogy mindenkinek jár egy alapcsomag. Ebbe csak a legalapvetőbb dolgokat kell berakni. Az egészségügyi hozzájárulást nem kell növelni, csak kevesebbet kell érte adni. Mellesleg szabjuk át a kórházi rendszert úgy, hogy minél többet kelljen utazgatni. Mi lesz a végeredmény? A szegény rétegek fizetik a hozzájárulást, de egyre kevesebbet kapnak érte. Másrészt, mivel nincs pénzük az utazásra és a többi herce-hurcára, el sem mennek orvoshoz. A tőkés ezt a pénzt lenyúlja. Hogy ez mennyire így van, mutatja az is, hogy a Magyar Kórházszövetség felmérése szerint a vizit- és kórházi napidíj február 15-i bevezetése óta a megkérdezett 154 kórház közül a válaszadók többségében csökkent a járóbeteg-forgalom. Hurrá!

Aki a minimális csomagnál többet akar, az fizessen egy másik biztosítónál is, amely majd fizeti a jobb orvost, a jobb ellátást. Ki teheti ezt meg? A gazdagok, akik eddig is megvehették. Fizetni fog sok olyan ember is, akinek a jövedelme ugyan nem engedné meg, de áldozni akar az egészségéért. Így erőn felül fog pénzeket befizetni valamelyik biztosítóba. A tőkés így olyan pénzt húz ki az emberek zsebéből, amelyet eddig nem akartak kiadni. Így jön össze az a bizonyos százmilliárd.

A trükk, az eljárás mocskos, pénzszagú, undorító. Ez az, amit most a koalíció feltételeként szabott Kóka János, és amit Gyurcsány el fog fogadni.

Meddig fog ez menni? Amíg mi, az emberek nem lépünk fel ellene. Ideje kimondanunk: hülyék azért nem vagyunk!

Thürmer Gyula