Cikkek
 

Elszántan tüntettek a postások

Pártélet


POSTÁSTÜNTETÉS AZ ÁPV RT SZÉKHÁZA ELŐTT
POSTÁSTÜNTETÉS AZ ÁPV RT SZÉKHÁZA ELŐTT

Mintegy 150 kézbesítő tüntetett április 3-án, az ÁPV ZRt. Pozsonyi úti székháza előtt. A megmozduláson, melyet a Postai Érdekvédelem 92 (PÉV 92), és a Kézbesítők Szakszervezete (KÉSZ) rendezett, felszólaltak a Liga Szakszervezetek, és az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének képviselői is.

Piski József (PÉV 92) felszólalásában, a kézbesítők alapvetően rossz helyzetén túl, kifejtette, hogy a postahivatalok bezárása, munkahelyek megszűnése, és a Posta területvesztése mögött elsődlegesen politikai okok állnak.
Tusz Ferenc (KÉSZ) hozzászólásában hangsúlyozta a postások arcpirítóan alacsony bérezését, munkakörülményeik elfogadhatatlan állapotát, követelte továbbá a kézbesítők korkedvezményes nyugdíjaztatását.
A Liga, és az Autonóm Szakszervezetek képviselői a megkezdett harc további folytatására, és összefogásra buzdította a jelenlévőket.
A rendezvény végén, a szakszervezetek petíciót szeretettek volna átnyújtani az ÁPV illetékesének, de az nem akart megjelenni a sajtó képviselői előtt. A petíció átadása végül az ÁPV székházában történt, a média kizárásával.
Az átadással kapcsolatban Piski és Tusz is elmondta, hogy az ÁPV át akarja passzolni a problémát a Posta Vezérigazgatóságnak, a Vezérigazgatóság viszont az ÁPV- re hárítja.
Ezzel a ping-pong játékkal előbb-utóbb elfogy a türelem, és a kézbesítők drasztikusabb lépésekre is elszánhatják magukat.
Csak minél hamarabb, mert a 2009-es piacnyitás után könnyen lehet, hogy nem lesz munkahely, amit megvédhetnének.
Hajrá fiúk! Hajrá postások!
Az alábbiakban ismertetjük a petíció szövegét, melyet a KÉSZ és a PÉV 92 közösen megfogalmazott.

Petíció

A következőket igényeljük az ÁPV ZRT-től, mint a Magyar Posta ZRT vonatkozásában, - az állam nevében - tulajdonosi jogokat gyakorló, döntéshozó szervezettől:

1. Segítse elő a postai kézbesítők korkedvezményes nyugdíjaztatásának megvalósulását.
2. A postai munkavállalók többségének megfizetettsége olyan alacsony, hogy a létminimum közelében élnek. Több ezer postai alkalmazott fizetése 20-40%-kal elmarad a nemzetgazdasági, és az EU-átlagtól!
Kérjük a postai juttatási rendszer felülvizsgálatát, és egy, a jelenleginél igazságosabb, a valódi munkát, teljesítményt elismerő rendszer bevezetését.
3. Igényeljük a tárgyi munkakörülmények és a munkaszervezés áttekintését, kiemelve a postai alapszolgáltatások és az értékesítések, biztosításkötések feltételeinek összehangolását.
Igényeljük a normázható területeken egy, a valóságot elismerő normarendszer bevezetését, amelynek segítségével megszüntethető a jelenlegi túlmunkák, túlórák kényszere, kiszámítható, és teljesíthető követelmény és munkaidő teremthető munkavállalóink számára.
4. Nem tudunk azonosulni, a postahivatalok, a postai munkahelyek megszüntetésével, a posta kivonulásával egyes területekről, amelynek következtében a lakosság elesik a megfelelő postai szolgáltatástól, és teret nyújt a konkurencia megtelepedésének, megerősödésének, bázishely kialakításának, országos terjesztésükhöz.

A felsorolt témakörökben azonnali tárgyalásokat kérünk!