Cikkek
 

Felszabadulásunk ünnepe

Pártélet


VAJDA JÁNOS, A MUNKÁSPÁRT ALELNÖKE, SZÉKELY PÉTER, BUDAPESTI ELNÖK ÉS KALOCSAI KINGA, A BALOLDALI FRONT ELNÖKE MEGKOSZORÚZZA AZ EMLÉKMŰVET
VAJDA JÁNOS, A MUNKÁSPÁRT ALELNÖKE, SZÉKELY PÉTER, BUDAPESTI ELNÖK ÉS KALOCSAI KINGA, A BALOLDALI FRONT ELNÖKE MEGKOSZORÚZZA AZ EMLÉKMŰVET

A Magyar Kommunista Munkáspárt idén is megemlékezett felszabadulásunk ünnepéről, április 4-ről.

Vajda János, a Munkáspárt alelnöke mondott ünnepi beszédet. A beszédből csak részleteket közlünk, a teljes szöveg olvasható a Munkáspárt honlapján, a www.munkaspart.hu oldalon.
„A mai napon ismét mondjuk ki azt is világosan, hogy 1945 tavaszáról azért is van a történelemhamisítás, azért tagadják a magyar sorsfordulót, a felszabadulást, mert nem tudják elviselni, hogy 40 évig szocializmus volt Magyarországon. Ma nem becsülik az újjáépítést, az Önök több évtizedes munkáját, az ország, a magyar munkás és paraszt boldogulását. Ma azok vannak hatalmon, azok ülnek a parlamenti, az állami székekben, akik történelmi zsákutcának tartják. 1945-tel a magyar nemzet, úgymond kitért a normális kerékvágásából.
De hát talán a Horthy-rendszer úri Magyarországa, a 3 millió koldus országa volt a normális kerékvágás? Vagy a mára élhetetlenné és tarthatatlanná vált új magyar kapitalizmus? A kapitalizmusnak is ez a rosszabbik fajtája?
Ma a Szabadság téren, a szovjet hősök emlékművénél emlékezünk a felszabadításra. Ez az emlékmű, s minden, amit jelent, sokaknak áll útjában. Meg is próbálnak tenni ellene, ki erőszakkal, ki népszavazással. Tavaly októberben, amikor a televízió ostromakor, megrongálták az emlékművet, cinikusan úgy védekeztek: rossz helyen volt, rossz időben! Nem, uraim! Ez az emlékmű jó helyen van, és jó időben küldi szét üzenetét a világnak. Ha elbontják az emlékművet, azt üzenjük az oroszoknak: bontsátok le ti is a magyar katonák emlékhelyeit!  Nem kell emlékezni a magyar katonára, mi sem emlékezünk a tieitekre!
Akkor azt üzenjük: nem együttműködni akarunk, hanem ellenségeskedni! Ürügyeket keresünk és magyarázatokat! Belpolitikai színjátékot csinálunk a legszentebb nemzeti érdekből! Ne feledjük azt, amire történelmünk tanít: a magyar politika számára Oroszország mindig az egyik alapkérdés. Mi itt vagyunk, és itt maradunk. Itt marad Oroszország is. Akkor pedig csak két út lehetséges. Vagy az oroszokkal együtt, vagy az oroszok ellen!
Oroszországgal keresnünk kell minden előnyös együttműködést, gazdaságit, politikait, kulturálist, emberit. Oroszországgal kerülnünk kell minden háborút, ami pusztítást okoz, gazdaságit, politikait, kulturálist, emberit!
Ez ma a mi dolgunk, politikusoké és embereké, és nem az, hogy a történelmet újraírjuk. Ez a Munkáspárt világos és egyértelmű üzenete a mai április 4-én!

El a kezekkel a Szabadság szobortól, a Szovjet Hősi Emlékműtől! !
Éljen az antifasiszta harc, a 45-ös magyar felszabadulás történelmi emléke!